Ana SayfaSporTürk futbolu için şok verimlilik raporu---

Türk futbolu için şok verimlilik raporu

4 / 7
Türk futbolu için şok verimlilik raporu
05 Ekim 2017 - 12:17 www.borsagundem.com

TÜRKİYE İTALYA’DAN SONRA EN ÇOK ZARAR EDEN LİG

Türkiye futbol ligini içindeki bütün kulüplerle birlikte tek bir şirket olarak satışa çıkardığımızı düşünelim. Toplam varlıklarının iki katı borcu olan üstelik yıllık ortalama zararı da yüzde 30’u bulan bir şirketi kim satın almak ister? Ekonomik olarak böyle bir şirket, fiilen iflas etmiştir ve değeri sıfır bile değildir.

Bu duruma nasıl gelindiğini anlamak için Türkiye Süper Ligi’ni diğer Avrupa ligleriyle kıyaslamak yeterli. UEFA, Avrupa’daki bütün lig ve kulüplerin ekonomik performanslarını değerlendirdiği “Club Licensing Benchmarking Report Financial Year” araştırması bunun için en doğru ve resmi kaynak. Bu raporun 2016 versiyonu henüz yayımlanmadı ancak zaten ortadaki tablo bir yılda değişemeyecek kadar ağır.

Rapora göre Türkiye, 204 milyon euro ile İtalya’nın (289 milyon euro) ardından en çok zarar eden lig. Rusya ise 103 milyon euroluk zararla üçüncü sırada. İtalya’nın zarar sıralamasında üstte olmasının biraz daha kendine özgü bir nedeni var. Son yıllarda özellikle İngiliz ve İspanyol kulüplerinin transfer piyasasını yükseltmesiyle rekabet gücünü kaybeden İtalyanlar tekrar takip edilen bir lig haline gelebilmek için fazla “savurgan” davranıyor.

Türkiye ve Rusya’daki durum ise birbirine daha çok benziyor. UEFA’nın raporuna göre futbolcuların yaş ortalaması sadece bu iki ülkede 27’nin üzerine çıkıyor. İrlanda, Portekiz ve Hollanda gibi ülkelerde yaş ortalaması 23-24 yaş seviyesinde. Bu çok önemli bir istatistik gibi görünmeyebilir. Ancak liglerin mali durumundaki bozulma tam da buradan başlıyor. Yaş ortalaması daha düşük ülkeler bunu, altyapılardan kendi yetiştirdikleri oyuncularla başarıyor. Bu durum kulüplerin daha az transfer harcaması yapmasını, daha düşük ücretler verebilmesini ve tecrübe edindirdikten sonra satarak yüksek gelir elde etmesini sağlayan bir ekosistem yaratıyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • metin05 Ekim 2017 13:34

    ama borsa da spor hisseleri değerlemesine göre bu kulüplerin para basıyor olması lazım.

  • baturayersin05 Ekim 2017 13:03

    yabancıyı paralı bol keseden verirsen başka ne bekliyorsun işçi gariban vergi ödesin keyfini yancılar sürsün sonrada ağla