Ana SayfaPiyasaGözler dolardaki kritik eşikte, borsadaki satış fırsatında---

Gözler dolardaki kritik eşikte, borsadaki satış fırsatında

3 / 3
Gözler dolardaki kritik eşikte, borsadaki satış fırsatında
11 Şubat 2018 - 11:57 www.borsagundem.com

ENDEKSİN DİP SEVİYESİ ARAYIŞI SÜRECEK

UĞUR BOZKURT - ALAN YATIRIM / ARAŞTIRMA UZMAN YARDIMCISI 

BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta, güçlü ekonomik koşulların enflasyonun artmasına neden olacağı ve paralelinde FED’in faizleri daha hızlı artıracağı beklentileri eşliğinde global risk iştahında yaşanan bozulma ve yurtdışı hisse piyasalarında gözlenen negatif seyir, Euro/Dolar paritesindeki zayıflama ile Dolar Endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükselişin gelişen ülke piyasaları üzerinde baskı kurması ile birlikte negatif seyir izledi. Ayrıca geçtiğimiz hafta ekonomik gündem olarak yurtiçinde Ocak ayı enflasyon rakamları ve Aralık ayı sanayi üretimi ile TCMB Ocak ayı fiyat gelişmeleri raporu takip edildi. 

* Yurtiçinde Ocak ayı enflasyonu, gıda fiyatlarındaki gerileme eşliğinde beklentilerin altında olarak aylık bazda %1,02, yıllık bazda ise %10,35 artış (beklenti aylık bazda %1,36, yıllık bazda ise %10,72 artış) olarak gerçekleşti. 

* TCMB Ocak ayı fiyat gelişmeleri raporunda, zayıf TL’nin halen temel gıda fiyatlarına yansımaya devam ettiği, Ocak ayında enflasyonda yaşanan yavaşlamada baz etkisinin etkili olduğu ve çekirdek enflasyonun altında yatan eğilimlerin güçlü kalmaya devam ettiği belirtildi. 

* Yurtiçinde sanayi üretimi güçlü seyrini sürdürdü ve Aralık ayında beklentilerin üzerinde olarak aylık bazda %0,9, yıllık bazda ise %8,7 artış gösterdi. 

Bu hafta ekonomik gündem olarak yurtiçinde cari açık ve işsizlik oranı, ABD’de enflasyon ve perakende satışları, Euro bölgesinde 2017 yılı dördüncü çeyrek GSMH büyümesi, Aralık ayı sanayi üretimi ve Avrupa Merkez Bankası üyelerinin konuşması, Almanya’da ise, Almanya Merkez Bankası Başkanı Weidmann’ın konuşması ve Ocak ayı enflasyon verileri takip edilecek. Biz yurtiçinde cari açığın, yükselen enerji fiyatları eşliğinde artış trendini sürdürmesini ve cari açık/GSMH oranının %5,5-%6,0 seviyesinde gerçekleşmesini beklemekteyiz. ABD tarafında ise, hızlı yükselen ücretler paralelinde kişisel harcamaların artmasını ve baz etkisinin de etkisiyle enflasyonun FED’in %2’lik hedefi seviyesinde güçlü seyrini sürdüreceğini düşünmekteyiz. BIST 100 Endeksi’nin ise hafta genelinde dalgalı seyir izlemesini beklemekle birlikte azalan global risk iştahına bağlı olarak yurtdışı piyasalardaki negatif seyrin devam edeceği beklentimiz ve Euro/Dolar paritesinde yaşanan gerileme paralelinde kısa vadeli düşüş trendinin devam edeceğini öngörmekteyiz. Endekste yaşanabilecek olası tepki yükselişlerinin satış fırsatı olarak kullanılabileceğini ve endeksin dip seviyesi arayışının bir süre daha süreceğini düşünüyoruz.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)