Ana SayfaPiyasaAlmanya ile gerginlik hangi hisseleri etkiler---

Almanya ile gerginlik hangi hisseleri etkiler

1 / 8
Almanya ile gerginlik hangi hisseleri etkiler
31 Temmuz 2017 - 13:15 www.borsagundem.com

Piyasalar yoğun bir haftayı geride bıraktı. ABD Merkez Bankası (FED) ile TCMB faiz kararlarını açıklarken, 2017'nin ikinci çeyreğine ait bilançolar da gelmeye başladı. BİST-100 ise olumlu seyrini sürdürüyor. Temmuz ayına 100.522'den başlayan BİST, bugüne kadarki rekor kapanışını 27 Temmuz'da 108.392 ile gerçekleştirdi. Geçen hafta sınırlı geri çekilmeler görülse de endeks bu seviyelerde ana yükseliş trendini devam ettiriyor.

ALMANYA ETKİSİ

Bu noktada piyasalar açısından önemli olan başka bir konu da bir süredir sıkıntılı bir dönemin yaşandığı Almanya ile özellikle önceki hafta itibarıyla tırmanan gerginlik olarak göze çarpıyor. Büyükada'daki bir toplantıya katılan Alman vatandaşı Peter Steudtner'in tutuklanması, iki ülke arasında yeni bir gerilim yarattı. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in vatandaşlarını Türkiye'ye seyahat ve yatırım yapma konusunda uyardığı yönündeki haberlerin de önceki hafta TL varlıklarda satış yaratarak fiyatlanmaya başladığı görüldü.

Gedik Yatırım Yatırım Danışmanı Ceren Bakçay, bu hareketleri 'kısa vadeli' olarak değerlendirse ve orta-uzun vadede Türkiye'ye yönelik risk algısında önemli bir değişim beklemese de, eylül ayında Almanya'da yapılacak parlamento seçimlerine dikkat çekiyor. Bakçay, bu süreçte iki ülke arasında ekonomik yaptırım karan alınması olasılığının risklerin başında geldiğini söylüyor. Ceren Bakçay'a göre, bu durumda ekonomi ve piyasa üzerinde daha uzun vadeli kalıcı etkiler görülebilir ve bu da birçok sektör ve şirkete olumsuz yansıyabilir.

HANGİ ŞİRKETLER?

Ceren Oral’ın Ekonomist Dergisi’ndeki haberine göre Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkiler, özellikle bazı borsa şirketleri açısından önem arz ediyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye 2016'da Almanya'ya 14 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi ve Almanya Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülke oldu. İthalat cephesinde ise Almanya 21,5 milyar dolar ve yüzde 10,8'lik pay ile Çin'den sonra gelen en büyük ortak. Bu bağlamda kriz ortamının devamı, Avrupa pazarına ihracat yapan bazı sanayi şirketleri için risk anlamına geliyor. Aracı kurumlar, ihracat pazar dağılımında Avrupa'nın başı çektiği ve bu dağılımda Almanya'nın önemli pay aldığı 10 borsa şirketini ilişkilerden öncelikli olarak etkilenecek şirketler arasında gösteriyor. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • FÖTÜ FONLARI..31 Temmuz 2017 18:16

    KOZAA LARI ETKİLER. DEVLET TASFİYE EDECEK. BERGAMA MADENİ HARİÇ TÜM MADEN SAHALARI FETÖ ÖRGÜT GÜCÜYLE ELE GEÇİRİLDİ. YABANCI FONLAR DA FETÖ. ÇOĞU ALMAN FONLARI.. KRİPTO FONLAR..