Ana SayfaPiyasaDolar neden yükselişe geçti?---

Dolar neden yükselişe geçti?

1 / 5
Dolar neden yükselişe geçti?
16 Kasım 2016 - 11:38 www.borsagundem.com

Dolar yükselişine ara vermeden devam ediyor. Sabah saatlerinde 3.28 TL civarında işlem gören dolar ilerleyen saatlerde rekor kırdı ve 3.31 TL'yi aştı.

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan dolardaki yükselişi yorumladı:

Dolar/TL’deki yükselişin küresel kaynaklı olduğunu, küresel gelişmelere yüksek reaksiyon verilmesine neden olan kırılganlığın ise içeriden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Avrupa işlemlerinin başlamasıyla beraber yükselişe geçen kurun, 3,30 kırılmasından sonra ivme kazandığını söylemek mümkündür. Bu zaman diliminde içerideki haber akışında; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Anayasa değişikliğine, Suriye ve Irak operasyonlarına ve Avrupa Birliği ile ilişkilere dair birtakım açıklamalarda bulundu.

GOÜ para birimlerinin hemen hemen tamamında dolara karşı değer kayıpları söz knousudur ve değer kayıplarının oranları %0,10 ila 0,70 arasında değişim göstermektedir. TRY, USD’ye karşı %0,7 değer kaybederek günlük bazda RUB ve ZAR ile birlikte en zayıf performansı gösteren para birimi olarak görünmektedir. Geniş resimde ise; son derece güçlü bir USD hareketi söz konusudur. Donald Trump’ın zaferi sonrasında gerek ABD tahvil faizlerindeki yükselişin ivme kazanması, gerek Trumponomics’in büyümeyi artıracağı ve sıkı para politikasına zemin hazırlayacağı, gerekse de Fed opsiyon fiyatlamalarının güçlü olması dolar endeksini 100 seviyesi üzerine getirmiştir. Fed’in 14 Arakık’ta faiz artırma ihtimali alen %94 olarak görünmektedir. Bu konjonktürde hem USD’ye olan talep fazla, hem de GOÜ piyasaları gözden düşmektedir.

USDTRY gördüğü bütün seviyeleri normalleştirmektedir. 3,30 bundan önce dirençti. Kalıcı ve hacimli bir piyasa kırılması durumunda yeni bant aralığı bu sefer 3,30 – 3,40 olacaktır. USD’nin küresel baza güçlü olması bu hareketi biraz daha tetikleyecektir. Mevcut fiyatlarda kalıcılık yeni alımlar için iştah getirebileceği gibi, gevşemeler kurda alım fırsatı da olabilir. İç gelişmeler de dolarizasyon oranını artırıcı etkide bulunabilir. Bu TRY’nin zamana yayılacak bir değerlenme trendine girmesini zorlaştırmaktadır. Bizim beklentimiz TRY aleyhine USD lehine olan momentumun devamı şeklindedir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tolga Daniş17 Kasım 2016 00:15

    esas facia döviz hesapları çözülmeye başlarsa yaşanacak

  • Batuhan Alatay16 Kasım 2016 21:25

    3-5 kuruş kazanayım diye parasını dolara yatıranlar sevinciniz kursağınızda kalacak petrolü daha pahalıya , ithal malları daha pahalıya alacaksınız.İhraç ürünleriniz değerinde değil ucuza yabancılara peşkeş çekilecek yani bunun sonucu budur.Adam 1000 dolarla 5 yıldızlı otellerde krallar gibi tatil yapacak sana pahalı geleceği için sen kapısının önünden geçersin artık.Doların artması ülkenin hayrına değildir.Uyanık olalım dolara yatırım yapmayalım derim kişisel göürüşüm olarak söylüyorum.

  • emekli16 Kasım 2016 19:05

    saflar cok petrolu doğalgazı tl ile alıyorlar galiba

  • ersan16 Kasım 2016 13:43

    Zeybekçi dolara müdahale olmaması lazım dedi,onun için düşüyor.

  • ismail Midiliç16 Kasım 2016 13:40

    sizlede büyük vebal tasıyorsunuz yanlıs yorlar yapıyorsunuz türkiye iyi yönetilmiyor diyemiyorsunuz

  • KILIÇ16 Kasım 2016 13:39

    KURUN ARTIŞI EKENOMİYİ ZORA SOKACAK SEYİRCİ OLMAYI BIRAKIP EKENOMİYİ YÖNETENLER ÖNLEM ALMALI .

  • akadam16 Kasım 2016 11:54

    Yaf dolar amerika parası ne olusa olsun bize ne elalemin parasından