Ana SayfaPiyasaDolar neden yükselişe geçti?---

Dolar neden yükselişe geçti?

4 / 5
Dolar neden yükselişe geçti?
16 Kasım 2016 - 11:38 www.borsagundem.com

FED vadelilerinin faiz artırım olasılığının yüzde 90 seviyesinin üzerine yükselmesi ve FED bölgesel başkanlarından gelen şahin tonda mesajlar doların ateşini yükseltti ve kur rekor tazeledi. Dünkü işlem gününde Trump sonrası görülen 3.3000 sınırında fiyatlama gözlendi. Bu seviyelerden kar satışları gözlense de geri çekilme sınırlı kaldı. Dolar endeksinin tekrar 100 seviyesi üzerine yükselmesi de kuru yukarı çeken bir diğer etken. Öte yandan, FED baskısıyla birlikte gelişmekte olan ülke piyasalarından da çıkışlar söz konusu. Rus Rublesi’nden sonra dolara karşı en çok değer kaybeden para biriminin yüzde 0,73 ile TL olduğunu belirtelim. FED’in 14 Aralık’ta gerçekleştireceği toplantısına yaklaştıkça FED’e dair beklentilerin ön plana çıktığını söyleyebiliriz. Bu sabah Fed Bölgesel Başkanlarından Kaplan, "Fed için faiz oranlarını normalleştirmeye başlamanın zamanı geldi" açıklaması ve dün de Boston Fed Başkanı Eric Rosengren’ın değerlendirmesinde FED’in Aralık ayında faiz artıracağını ifade etmesi doların küresel değerinin artmasına neden oldu. Fon akışının Trump’ın yeni dönemde ABD başkanı olmasından sonra güvenli varlıklardan çıkarak riskli varlıklara yönelmesi doları geçtiğimiz haftadan bu yana önlenemez şekilde yükseltiyor. ABD 10 yıllıklarının %2,26 seviyesinin üzerine çıkması, rekor seviyeleri test etmesi, altın satışlarının derinleşmesi bu resmi özetleyen önemli göstergeler olarak sayılabilir. Bu hafta Perşembe günü senatonun sorularını yanıtlayacak olan FED Başkanı J. Yellen’ın yapacağı açıklamalar piyasalar için önem taşıyor. Yellen’ın Aralık ihtimalini artırabilecek olası açıklamaları doların yükselişine destek olabilir. İç tarafta AB’nin Türkiye ile ilgili ilerleme raporu ve yansımalarının devam etmesi, anayasa değişikliğinin gündemde olması yurt içi tarafta kurun yukarı gitmesine neden olan diğer gelişmeler. Ancak kurdaki bu hareketin %70’niden daha fazlası dış gelişmelerden kaynaklı.   

Psikolojik direnç bölgesi olan 3,30 üzerinde yakın zamanda fazla tutunamayan dolar, yeni rekor seviyelerinde kalıcı olması durumun da 3.3200 - 3.3300 yeni seviyeler gündeme gelebilir.Ana destek seviyelerinin yükseldiği kurda olası geri çekilmelerde 3.2830 -3.2500 destek seviyeleri hedeflenebilir.

Murat Tufan - Destek Menkul Araştırma Müdürü 


ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tolga Daniş17 Kasım 2016 00:15

    esas facia döviz hesapları çözülmeye başlarsa yaşanacak

  • Batuhan Alatay16 Kasım 2016 21:25

    3-5 kuruş kazanayım diye parasını dolara yatıranlar sevinciniz kursağınızda kalacak petrolü daha pahalıya , ithal malları daha pahalıya alacaksınız.İhraç ürünleriniz değerinde değil ucuza yabancılara peşkeş çekilecek yani bunun sonucu budur.Adam 1000 dolarla 5 yıldızlı otellerde krallar gibi tatil yapacak sana pahalı geleceği için sen kapısının önünden geçersin artık.Doların artması ülkenin hayrına değildir.Uyanık olalım dolara yatırım yapmayalım derim kişisel göürüşüm olarak söylüyorum.

  • emekli16 Kasım 2016 19:05

    saflar cok petrolu doğalgazı tl ile alıyorlar galiba

  • ersan16 Kasım 2016 13:43

    Zeybekçi dolara müdahale olmaması lazım dedi,onun için düşüyor.

  • ismail Midiliç16 Kasım 2016 13:40

    sizlede büyük vebal tasıyorsunuz yanlıs yorlar yapıyorsunuz türkiye iyi yönetilmiyor diyemiyorsunuz

  • KILIÇ16 Kasım 2016 13:39

    KURUN ARTIŞI EKENOMİYİ ZORA SOKACAK SEYİRCİ OLMAYI BIRAKIP EKENOMİYİ YÖNETENLER ÖNLEM ALMALI .

  • akadam16 Kasım 2016 11:54

    Yaf dolar amerika parası ne olusa olsun bize ne elalemin parasından