Ana SayfaPiyasaHissedarın Ereğli’deki kaybı 12 milyon lira---

Hissedarın Ereğli’deki kaybı 12 milyon lira

8 / 11
Hissedarın Ereğli’deki kaybı 12 milyon lira
03 Eylül 2014 - 13:28 www.borsagundem.com

HİSSEDARIN EREĞLİ’DEKİ KAYBI 12 MİLYON LİRA

SORU-
Ereğli Demir Çelik’e ait toplamda 42 bin adet hissem var. Yatırım olması için almıştım. Zor durumlar için elimde tutmaktaydım. Hisse senetlerini paraya çevirmek istedim fakat kaydileştirilmediği için değersiz oldukları söylenmekte. Yatırım için alınmış olan hisse senetlerinin hakkım olan değerinin bir kanunla yitirilebileceğine inanmadığım için sizden bilgi istemekteyim. Hakkımı geri alabileceğim bir makam ya da hukuk yolu var mı? 
Sami Aksin

CEVAP-Sermaye Piyasası Kanunu’na göre hisse senetleri kayden izlenmeye başladığı tarihi izleyen yedinci yılın sonuna kadar MKK’ya teslim edilmemişse söz konusu hisse senetleri Yatırımcı Tanzim Merkezi’ne geçiyor. Süre dolduğunda yasa gereğince hissedarın hakkı yok olurken hisseler de YTM’nin hesabına geçiyor ve satılıyor. Ereğli Demir Çelik hisseleri için yedi yıllık süre 31 Aralık 2012 tarihinde doldu ve hisseler YTM tarafından satıldı. 24 Eylül 2013 tarihine kadar Ereğli Demir Çelik hissesinden satılan hisseler karşılığında 12 milyon TL’nin üzerinde bir gelir elde edildiği bilgisini edinmiş bulunmaktayız. El konan hisseler, çıkan yasadan haberi olmayan yatırımcı ya da emekli işçilerin kıdemleri karşılığında verilen hisseler olduğu genel gözlemlerimiz arasında yer alıyor.  Yasa gereğince de olsa hisselere el konması ciddi bir mülkiyet ihlali anlamına geliyor. Yasa ile mülkiyet hakkı ihlal edilemez. Gerek Anayasa gerekse Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde mülkiyet hakkı koruma altına alınmış bulunuyor. Bu korumaya aykırı kanun maddeleri de yasal olmaz. Bu itibarla süresinde hisselerini kaydileştirmeyenler mülkiyet haklarının ihlal edilmesi nedeniyle dava açma hakkına sahip bulunuyorlar. Açılacak davalarla uğramış oldukları zararlarını tazmin etmeleri mümkündür. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ DEMIRTAŞ03 Eylül 2014 23:01

    borsada temeli sağlam en ucuz hiselerden birisi defter değeri0.30 uzn vadede iyi kar edbiliriz.

  • Ender DOSAN03 Eylül 2014 21:37

    Ahmet kardeşim kendi taktiğini geliştir,zamana yayılı olarak son 10 yılın 8 inde kar etmiş temettü vermiş hisselerden topla hep al hiç satma mümkünse patronu Koç,Sabancı,Kamu,İşbank,Borusan,Alarko,Eczacı,Anadolu grubu gibi bilinen gruplar olsun (Aracı kurum çalışanıyım)

  • ahmet03 Eylül 2014 18:54

    bu aracı kurum yüzünden zarar ettim kim sorumlu aracı kurumlarda sorumlu yalnış yönlendirmeyin hep küçük yatırımcı zararda

  • ozan yılmaz03 Eylül 2014 16:45

    ATAC, LIOYS gibi işlem görmeyen hisselerin durumu ne olacak?