Ana SayfaHisse Öneri Listesiİhracat ağırlıklı çalışan firmalar şanslı---

İhracat ağırlıklı çalışan firmalar şanslı

1 / 12
İhracat ağırlıklı çalışan firmalar şanslı
31 Aralık 2013 - 14:21 www.borsagundem.com

Oldukça inişli çıkışlı bir piyasanın yaşandığı 2013 yılında yine seçici davrananlar kazandı. Geçtiğimiz yıl yatırımcılar borsada mali sektörden uzaklaşırken sanayi hisselerine yöneldi. Faizdeki hareket ve altındaki düşüşle birlikte banka ve maden sektörü hisseleri değer kaybetti. İhracat ağırlıklı otomotiv firmaları ile havayolu ve havaalanı şirketleri yatırımcısına kazandırdı. 2014 yılına yönelik piyasa uzmanlarının kaygıları ise bir hayli fazla.

Zeynep Aktaş’ın Fortune Türkiye’deki haberine göre Goldman Sachs, 2014 yılında ciddi bir yavaşlama olacağı beklentisini dile getiriyor. Türkiye ekonomisine yönelik büyüme tahmini ise yüzde 2,7 seviyesinde. Yabancı fonların satış ağırlıklı işlemlerde bulunmaları, beklentiye uygun pozisyon aldıklarını gösteriyor. Yabancılar Ocak 2013-Kasım 2013 döneminde net 236 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi. Koşullarda önemli bir değişiklik olmaması halinde, bu yıl da satışların devam etmesi bekleniyor.

Strateji Menkul Değerler Fon Yöneticisi Bülent Topbaş, 2014’te merkez bankalarının politika belirsizliklerine ve cari açık sorununa dikkat çekmekle birlikte, bunların BIST endeksinin zirve yapmasının önünde engel olamayacağını ifade ediyor. Neticede borsadaki şirketlerin sanal olmadığnı, ekonomik bir aktivite içindeki firmalar olduğunu dillendiriyor. 2014 yılına karamsar bakanlar olduğu kadar umutlu olanlar da var. Bununla birlikte, ileriye dönük isabetli analiz yapabilenler, aradan sıyrılan hisseleri yakalayp kar edebiliyor. Bu durum hisselerde performans analizi yapmanın önemini bir kez daha ortaya koyuyor.

Geçtiğimiz yıl şirketleri belirlediğimiz dokuz kritere göre değerlemeye tabi tutmuş ve öne çıkan 10 hisseyi paylaşmıştık. Bu kapsamda tespit ettiğimiz 10 hissenin ortalama getirisi yüzde 20,54 oldu. Aynı süre zarfında BIST 100 Endeksi yüzde 6,18 ve ons altın yüzde 26 kaybettirirken, dolar yüzde 13, bono endeksi yüzde 5,6 yükseldi. 2014 yılında da alternatif yatırım araçları karşısında yatırımcıların daha yüksek getiri sağlayabilmesi, spekülatif bakış açısı ile değil doğru kriterlere göre yatırım yaparak mümkün olacak. Biz bu yıl da belirlediğimiz dokuz kritere göre hisseleri analiz süzgecinden geçirdik. İşte dokuz kriter ve bu kriterlere bağlı 10 hisse…



 

ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)