Ana SayfaPiyasaİki usta isimden yeni haftada borsa ve dolar beklentisi---

İki usta isimden yeni haftada borsa ve dolar beklentisi

3 / 3
İki usta isimden yeni haftada borsa ve dolar beklentisi
20 Mayıs 2018 - 08:55 www.borsagundem.com

KUR 4,55 VE 4,60 SEVİYELERİNE DOĞRU ÇIKIŞINI SÜRDÜRMEK İSTEYEBİLİR

ENVER ERKAN – GCM / ARAŞTIRMA UZMANI

İç piyasalar, kur, faiz ve borsa

Türk varlıklarında negatif ayrışma devam ederken, Türk Lirası rekor düşük seviyelere ulaşmıştır. Yurt dışı dinamiklerde Dolar temasının güçlenmesi, yükselen petrol fiyatları, ABD tahvil faizlerinde yükseliş, EURUSD paritesinde aşağı yön etkili olmaktadır.

Yurt içi dinamiklerde TCMB sözlü müdahaleleri oynaklığın önüne kısmı set çekerken, piyasa katılımcıları Merkez Bankası’nın 7 Haziran planlı toplantısı öncesinde ara toplantı yaparak faiz artırımı yapacağı beklentisine sahiptir. Bu beklenti güçlü olmaya devam ederken Merkez Bankası’ndan gelebilecek olası hamleler ve sözlü açıklamalar Türk varlıkları üzerinde etkili olacaktır.

Piyasa katılımcılarının risk algısını VIX (endişe endeksi) endeksi yansıtırken son durumda bu gösterge yerini ABD 10 yıllık tahvil faizine bırakmıştır. ABD ekonomisinden devam eden güçlü istihdam/ılımlı büyüme ve enflasyon toparlanması ABD tahvil faizlerinin yükselişini desteklemektedir. Makro dinamikler devam ettiği sürece ABD tahvil faizlerinde yükselişleri görüyor olacağız. Bu noktada kritik soru ABD 10 yıllık tahvil faizinin %3 psikolojik seviyesi üzerinde kalıcı olması ile hızlı şekilde %3,5 - %4,0 bandına ulaşıp ulaşmayacağıdır. %3 seviyesi üzerinde ki momentumda makro dinamikler ve Trump tarafında hareketi açıklayacak bir değişiklik olmamıştır. Piyasa katılımcıları yaklaşan Fed toplantısına ilişkin beklentilerini şimdiden fiyatlamaya başlamış olabilirler.

Fed’in kademeli/temkinli/veri odaklı faiz artırım politikası devam ederken, 13 Haziran 2018 toplantısında %100 ihtimal ile piyasa katılımcıları faiz artırımı beklemektedir.

Psikolojik 4,50 seviyesine ulaşması ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından (TCMB) gelen açıklamalar ve TCMB Başkanı Çetinkaya’nın Sayın Cumhurbaşkanımız ile AK Parti genel merkezinde görüşeceğine yönelik bildirimler,  USDTRY kuruna yönelik 10 kuruşluk bir negatif fiyatlama davranışı oluştursa da kurun 4,40 üzerinde çıpalandığı bir hafta izledik. 4,50 – 4,40 arasında haftayı geçiren kur, haftayı kapatırken analizin hazırlandığı şu sıralar 4,47 seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir.

Yeni hafta görünümünde USDTRY kuru 4,50 üzerinde trend görünümüne devam mı edecek yoksa 4,40 altında trend içi tepki düşüncesini mi (mola) gündeme taşıyacak sorusunun cevabı için 4,50 – 4,40 seviyelerine göre gerçekleşecek hareketler yakinen takip edilmelidir. Kur psikolojik 4,50 bariyeri başta olmak üzere 4,55 ve 4,60 seviyelerine doğru çıkışını sürdürmek isteyebilir. Özellikle 4,50 üzerindeki kalıcı hareketler, kısa vadeli pozitif görünümün daha da güçlenmesine ve teorik hedef bölgemize daha da yaklaşmasına imkan tanıyabilir. Aksi takdirde yani USDTRY kurunun 4,50 bariyerinde tekrar baskı görmesi durumunda ise, trend içi tepki satışı düşüncesi gündemimizi meşgul edebilir ki böyle bir durumda 4,40 seviyesine doğru geri çekilmeler izleneceği gibi 4,40 seviyesi altındaki kalıcı hareketlerde mevcut tepkiler daha da güçlenebilir.

ABD 10 yıllık tahvil faizinde hala %3 psikolojik seviyesi üzerinde hareket devam etmektedir, haliyle işlerin tamamen düzeldiği bir görünüm söz konusu değildir. Normalleşme için %3 seviyesi altında harekete ihtiyaç bulunduğu unutulmamalıdır. Merkez Bankası’nın 7 Haziran planlı toplantısı öncesinde ara toplantı yapabilir beklentisi yeni rekor seviyelerin oluşmasını baskılamaktadır. Gelişmiş ülke ve gelişen ülke tahvil piyasalarında para çıkışları devam ederken, gelişen ülke kur oynaklık oranlarında dolara karşı sert hareketler görmeye başladık. Bunun haricinde; mali politikaların genişleyici olması faizler üzerinde uzun süreli yukarı yönlü baskı oluşturabilir. Lokal para üzerinde bozulan enflasyon beklentilerinin yarattığı baskı çerçevesinde istikrarsızlık arttı ve diğer iç ve dış değişkenler de bu baskıyı artırıyor. Bu noktada da kuru ve enflasyon beklentilerini kontrol altına almak adına Merkez Bankamızdan politika aksiyonları beklenmektedir. Bu yüzden; ilk olarak stabiliteyi fiyat istikrarının sağlamasını bekleriz. Ancak bu sağlanamazsa piyasalardaki baskı devam eder. Bu kapsamda bizde de 2 yıllıkta %17, 10 yıllıkta da %16 üzerinde bir seyir oluşması beklenebilir.

Borsa İstanbul 100 Endeksi 100 bin majör desteği üzerinde kalıcı olurken, yukarı yönlü momentum yetersiz kalmaktadır. 102500 direnç seviyesi üzerinde kalıcılık önemli olmaktadır. 102500 seviyesi sonrasında ise algı değişimi için 105 bin seviyesi takip edilebilir. Aşağı momentum da ise 100 bin seviyesi takip edilebilir. Kırılması durumunda ise 98500 seviyeleri gündeme gelebilir.

EURUSD 

Son dönemde risk unsurları arasında Fed konuşulması geri plana atıldı fakat Fed’in para politikasına ilişkin herhangi bir değişiklik bulunmazken yılın ikinci yarısından itibaren şahinleşme potansiyeli daha güçlü durmaktadır. Fed konusu açılmışken bu hafta Fed’in Mayıs toplantısına ilişkin toplantı tutanaklarını takip edeceğiz. Üyelerin kaç adet faiz artırımı beklediğine ilişkin açıklamalar Dolar teması ve ABD tahvil faizleri üzerinde etkili olması beklenebilir.

ABD tahvil dinamiklerine dönecek olursak, 10 yıllık tahvil faizinde yükseliş ABD borsa endekslerini ve gelişmekte olan ülkelerin para birimlerini olumsuz olarak baskılamaktadır. Ayrıca Almanya-ABD 10 yıllık tahvil makasının Euro aleyhine açılmasının devam etmesi ile EURUSD paritesi 1,18 seviyelerinde baskılanmaktadır.

Özetle piyasanın yeni risk algısı ABD 10 yıllık tahvil faizi olduğu için tahvil faizinde yükseliş ile fiyatlama dinamiklerini takip edeceğiz. ABD 2, 5, 10 ve 30 yıllık tahvil faizlerinden Eylül 2017 döneminden itibaren yükseliş devam etmektedir. Tahvil faizine, Dolar’ın güçlenmesi de eşlik edince EURUSD paritesinde 1,18 altında fiyatlama etkin olmaktadır. Bu bağlamda Almanya-ABD 10 yıllık tahvil makasını takip ediyoruz. Makasın açılması ile Euro aleyhine hareket benzerlik göstermektedir.

EURUSD paritesi 1,2090 – 1,2185 bölgesi altında kaldığı müddetçe yeni negatif trend görünümünde etkin bir rol oynamak isteyebilir ve 1,15 hedefine ulaşma konusunda istekli bir profil çizebilir. Bu süreçte dolar endeksinin performansı ve paritenin 1,1820 seviyesine göre tutumu, trend içi tepki alımı düşüncesi gündemde yer alır mı sorusunun cevabı için önem arz etmektedir. 1,1820 üzerinde kalıcı hareketler oluşturması durumunda, tepki düşüncesi gündemi meşgul edebilir. 1,2090 – 1,2185 bölgesi öncesindeki olası tepki seviyeleri ise 1,1910 ve 1,2000 olarak kaydedilmiştir.

 Altın 

Dolar endeksinin 93, ABD 10 yıllık tahvil faiz oranının ise %3 üzerinde kalma çabası ile birlikte üzerinde ısrarla durduğumuz 1300 seviyesi altına sarkan Ons Altın, bu düşünce ile ana pozitif trend içerisinde tepki satışı düşüncesinin güçlendirdi. Hafta genelinde gerçekleştirdiği tepkisini teorik olarak dikkate aldığımız 1286 desteğine ulaştıran kıymetli maden, haftayı kapatırken analizin hazırlandığı şu sıralar 1290 dolar seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir.

1252 – 1267 bölgesi üzerinde ana pozitif trend görünümüne devam eden Ons Altın’da kısa vadeli tepki satışı düşüncesi tamam mı devam mı sorusunun cevabında 1301 – 1286 seviyeleri yakinen takip edilmelidir.  Ons Altın, ana pozitif trend için önemle üzerinde durduğumuz 1267 – 1252 bölgesine doğru tepki düşüncesine devam edebilir mi sorusunun cevabında da kısa vadeli olarak 1286 seviyesi takip edilebilir. Kıymetli maden ancak 1286 seviyesi altında kalıcı hareket oluşturabilirse kritik 1267 – 1252 bölgesine doğru tepki düşüncesini sürdürmek isteyebilir. Aksi takdirde yani Ons Altın’ın 1286 üzerinde kalması durumunda trend görünümü teyit kazanacak mı sorusunun cevabı için tekrar 1301 bariyerine ulaşmak ve bu bölgede tekrar karar vermek isteyebilir.

Petrol 

Petrol fiyatları geride bıraktığımız hafta da jeopolitik risk fiyatlamasını ön plana çıkardı. Bu duruma gerileyen ABD stokları da yardımcı oldu. Fiyatlar her aşamada 2014 ortasından itibaren başlayan serbest düşüşten bu yana en yüksek seviyelerine ulaşıyor.

 

Hafta içerisinde takip edilecekler;

21 Mayıs Pazartesi OPEC Gözlem Komitesi Toplantısı

22 Mayıs Salı Amerikan Petrol Enstitüsü Ham Petrol Stokları

23 Mayıs Çarşamba ABD Enerji Bilgi Dairesi Ham Petrol Stokları

23 Mayıs Çarşamba ABD Enerji Bilgi Dairesi Haftalık Raporu

25 Mayıs Cuma Baker Hughes Sondaj Kuyusu Sayısı

Ham petrolü teknik olarak incelediğimizde; ham petrol fiyatının yükseliş trendini sürdürdüğü görülüyor. Önümüzdeki süreçte fiyatlamalar, 69,50 seviyesi üzerinde kaldığı müddetçe ivme korunabilir. Gerçekleşebilecek yükselişlerde 73,78 ve 76 seviyeleri hedeflenebilir. Olası düşüşler 69,50 seviyesi üzerinde sınırlandığı müddetçe yükseliş baskısı ortaya çıkabilir.

 

Teknik olarak incelediğimizde Brent Petrol fiyatının yükseliş trendini sürdürdüğü görülüyor. Önümüzdeki süreçte fiyatlamalar, 75,50 – 76,50 bölgesi ve üzerinde kaldığı müddetçe ivme korunabilir. Gerçekleşebilecek yükselişlerde 83,50 ve 86,10 seviyeleri hedeflenebilir. Olası düşüşler 75,50 – 76,50 bölgesi ve üzerinde sınırlandığı müddetçe yükseliş baskısı ortaya çıkabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hulusi21 Mayıs 2018 14:36

    Adim adim 5 TL olacak. Cunku adamlar betona yatirima devam diyor. AKp ve Erdogan bu dolari artik dusuremez.

  • tabiki yükselecek20 Mayıs 2018 18:00

    böyle beceriksiz hükümet ve metanetsiz MB olduğu sürece yükselişi durdurabilmeleri imkan dahilinde bile değil