Ana SayfaPiyasaİkinci çeyrekte dalgalanmaya hazır olun---

İkinci çeyrekte dalgalanmaya hazır olun

1 / 11
İkinci çeyrekte dalgalanmaya hazır olun
07 Nisan 2015 - 07:35 www.borsagundem.com

​Sürprizli ve oldukça volatil geçen ilk üç ayın ardından piyasalar daha hareketli bir dönemece giriyor. Yapılan değerlendirmelere göre; nisan-mayıs-haziran dönemi yani ikinci çeyrek, oynaklık açısından yılın ilk üç ayını aratmayacak cinste... Bu dönemde piyasanın seyrinde başat rolü ise genel seçimler ve Fed oynayacak. Uzmanlar, bu hassas dönemde dikkatli ve temkinli olunması gerektiğini paylaşırken, kâr ve zarar anlamında stop-loss uygulanmasını öneriyor.

Piyasalar açısından ilk çeyrek bir cümle ile özetlenecek olursa "volatilitenin hızına yetişilemeyen” bir dönem oldu. Şimdi piyasanın önünde sınav vereceği zorlu bir dönem var. Yurtiçinde genel seçimler, yurtdışında ise ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz hamleleri en kritik iki gündem maddesi. Yakın vadede 'başkanlık sistemi' tartışmalarını politik cephedeki en önemli başlık olarak takip eden yurtiçi piyasa, artık yavaş yavaş seçim atmosferine girmeye başlıyor. Haziran 2015 seçimlerinden sonra nasıl bir Meclis yapısı oluşacağı ve pek tabi ki yeni ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceği en çok merak edilen konu. Dolayısıyla mayısta artacak olan haber akışı ve bu konuda oluşturulacak senaryoların piyasada volatilitenin artmasına neden olabileceği belirtiliyor.

İkinci çeyrekte en önemli bir diğer başlık da 'sabır' kelimesinden vazgeçip, faiz artışı için şart koşan Fed’in ne zaman aksiyon alacağı konusu. Cuma günü açıklanan ve kötü sürpriz yapan mart ayı istihdam raporunun ardından piyasaların ABD istihdam ve enflasyon verilerine duyarlılığı bir kat daha artırmış durumda. Fed'in haziran ayına kadar gelecek veriler ışığında vereceği mesajlar veya alacağı karar, paranın rotası açısından oldukça önemli.

İşte piyasa açısından nisan-mayıs-haziran dönemi, ajandadaki bu iki önemli başlık sebebiyle yılın en zorlu virajı olarak nitelendiriliyor. Uzmanlar, bu zorlu virajda gaz ve fren pedalına dikkatli basılması gerektiği görüşünde. Yani ikinci çeyrekte temkinli hareket edilmesi gerektiğinin altı çiziliyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)