Ana SayfaPiyasaİkinci çeyrekte dalgalanmaya hazır olun---

İkinci çeyrekte dalgalanmaya hazır olun

11 / 11
İkinci çeyrekte dalgalanmaya hazır olun
07 Nisan 2015 - 07:35 www.borsagundem.com

"Fed, yılı yarım puanlık faiz artışıyla bitirir"

Küresel piyasanın gündeminden düşmeyen ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ne zaman aksiyon alacağı merakla bekleniyor. Fed'in 16-17 Haziran'daki Açık Piyasa Komitesi'nde ilk adımı atacağını düşünenler de var, faiz artırımına eylülde başlayacak diyenler de. Uzmanlar farklı takvimlere işaret etse de, 21015'in 50 baz puanlık faiz artışıyla tamamlanacağı görüşü hakim.


FED'in piyasalara elini açık etmek istemeyen ve bu sayede istediği ve arzuladığı şekilde piyasaları yönlendirmek isteyen bir görüntü verdiğini belirten Saxo Capital Markets Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, "Böyle bir durum haziran dahil, ondan sonraki her FED toplantısını ve her ABD istihdam büyüme ve enflasyon verisini oldukça önemli ve spekülasyona açık hale getiriyor. Yani temkinli bir rahatlama var gibi gözükse de, temkinli iyimserliğin gereği olarak risk faktörlerini unutmadan FED'i takip etmekte fayda görüyoruz" diye konuştu.

Şubat ayı ile birlikte petrol etkisinin ortadan kalktığını ve marttan itibaren manşet enflasyonun yükselişe başlayacağını kaydeden Global Menkul Değeler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, "FED’in yüzde 2 enflasyon hedefine olan kuşkularını kaldıracak kademeli bir artış yılın ikinci çeyreğinde başlarsa; beklediğimiz gibi ilk adım haziranda gelir. 29 Nisan FED PPK’sı bu mesajın verilebileceği tarih olabilir" dedi. Fed'in faiz artırımına eylülde devam edebileceğini belirten Uskuay, "50 baz puanlık artışla 2015’in tamamlanacağını düşünüyoruz. FED faiz artırımları arasında iki aylık boşluklar ile izleme gerçekleştirebilir. 2016 Ocak itibariyle bir 25 baz puanlık artırım ile 2016 tarihinden itibaren belki bu boşlukları azaltabilir” dedi.

Turkish Yatırım Araştırma Bölüm Başkanı ve Portföy Yöneticisi Baki Atılal ise "Güçlü doların ABD ekonomisine zarar vereceğini düşündüğümüzden ve ECB’nin QE hamlesinin etkilerinin görülmesinin beklenmesinin doğru bir yaklaşım olacağını varsaydığımızdan, petrol fiyatlarındaki gerilemenin enflasyon üzerinde baskı yaratmasını beklediğimizden FED’in eylül ve sonrasında (Aralık) faiz artımına geçmesini ama bunun da 0,50 puanlık beklenenden yavaş bir adım olmasını bekliyorduk. Mart FOMC toplantısında bu beklentilerimiz doğrular şekilde sonuçlandı" diye konuştu. Dünya

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)