Ana SayfaPiyasaİkinci çeyrekte dalgalanmaya hazır olun---

İkinci çeyrekte dalgalanmaya hazır olun

7 / 11
İkinci çeyrekte dalgalanmaya hazır olun
07 Nisan 2015 - 07:35 www.borsagundem.com

Turkish Yatırım Araştırma Bölüm Başkanı ve Portföy Yöneticisi Baki Atılal:

2014 büyüme verimiz yüzde 2,9 olarak gerçekleşti. Net ihracatın geçen yılın üçüncü çeyreğindeki pozitif katkısının 2014'ün son çeyreğinde negatife döndüğünü görüyoruz. Sıkıntılı bir noktada kişi başı gelirin 10,822 dolardan 10,404 dolara gerilemesi oldu. 2010 yılından beri 10,000 dolar bandında tıkandık. Burada kurtulmamız için inovasyon ve teknoloji yatırımlarına ağırlık vermemiz gerekiyor.

TCMB'nin adımlarına karşılık kredilerde büyüme hem iç dinamikler, hem de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) aldığı tedbirler, faiz marjlarının yüksek rekabete bağlı olarak azalması, 2014'ten itibaren bankaların tüketicilerden alabildikleri masraf ve komisyonları sınırlayan yeni kurallarla birlikte bankaların aktif kârlılıklarının 2010'dan itibaren gerileme sürecinde olmaya devam etmesi iç talebin bilinçli baskı altına alınmasına neden oldu.

Görev tanımı gereği fiyat istikrarını hedefleyen merkez bankamız enflasyon göstergelerinde zayıflama görmesiyle birlikte faiz indirimlerine 50 baz puan kadar daha devam edebilir. Geçmiş dönemlere baktığımızda kur artışının yaşandığı dönemleri izleyen çeyreklerde görece yüksek ekonomik büyümenin yavaşlamaya dönüştüğünü, kur istikrarının olduğu dönemlerde ise ekonomik büyümenin ivmelendiğini, oynaklığın arttığı ve döviz kurunun yükseldiği dönemleri ise ekonomik yavaşlamanın takip ettiğini görüyoruz. TCMB'nin ZK oranlarında indirim ve koridor üst bandında (gecelik borç verme faizinde 50 baz puanlık) indirim yapmasını beklemekteyiz.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)