Ana SayfaPiyasaPiyasada beklentiler değişti, işte yeni hesaplar---

Piyasada beklentiler değişti, işte yeni hesaplar

1 / 13
Piyasada beklentiler değişti, işte yeni hesaplar
17 Eylül 2018 - 14:15 www.borsagundem.com

Piyasaların önündeki büyük bir belirsizlik ortadan kalktı. Merkez Bankası, 13 Eylül'de piyasa beklentilerinin de üzerinde 625 baz puan faiz artırarak politika faizini yüzde 24 seviyesine çıkardı. Merkez Bankası'nın bağımsızlığıyla ilgili söylemlerin olduğu bir ortamda yapılan bu artırımla birlikte piyasalarda tahminlerin yeniden şekillenmeye başladığını gördük. Bu tahminlere göre portföy dağılımları da yeniden şekilleniyor. Dengeli portföy dağılımları korunmakla birlikte, oluşan iyimser hava sayesinde TL yatırım araçlarının payının artmaya

başladığı gözleniyor. Özellikle TL mevduat ve hisse için beklentiler daha iyimser.

Piyasalar açısından hayli heyecanlı bir haftayı geride bıraktık. Kritik PPK faiz kararı öncesinde piyasa beklentileri politika faizinde 200 baz puan ile 700 baz puan arasındaki artışla oldukça geniş bir aralıktaydı. Ortalamada ise faiz artışı tahmini 400 baz puan seviyelerindeydi. 

Zaten 3 Eylül'de açıklanan enflasyon verilerinde tüketici enflasyonunun yüzde 18'e üretici enflasyonunun yüzde 32'e dayanması sonrasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yaptığı açıklamalar faiz artışı sinyali olarak algılanmıştı.

Merkez Bankası dediğini de yaptı. Beklentilerin çok üzerinde, politika faizinde 625 baz puanlık artış gerçekleştirdi. Para politikası faizi böylece yüzde 17,75'ten yüzde 24 seviyesine tırmandı. Bu tek seferde yapılan en yüksek faiz artışı olarak tarihe geçti. MB'nin kararının ardından piyasalardaki beklentiler ve tahminler de yeniden şekillenmeye başladı. Biz de bundan sonraki süreçte yıl sonuna kadar piyasa uzmanlarına para ve sermaye piyasalarındaki beklentilerini sorduk. Yatırım stratejilerini, model portföylerini araştırdık. Uzmanlar, alınan karara rağmen, yurtdışı piyasaların etkisiyle zorlukların devam ettiğini vurguluyorlar. Ancak artık sonbahar için daha iyimser olduklarını söylemek de mümkün. Haberimizin detaylarında bu konulara değineceğiz.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)