Ana SayfaDövizİşyerleri kapandı, Çarşı zarar gördü---

İşyerleri kapandı, Çarşı zarar gördü

7 / 7
İşyerleri kapandı, Çarşı zarar gördü
18 Aralık 2012 - 07:29 www.borsagundem.com

TÜRKİYE ŞU ANDA İNANILMAZ BİR AVANTAJ İÇİNDE
-Bir uzman olarak altın ihracatıyla ilgili eleştiriler karşısında düşünceniz nedir?
Mehmet Ali Yıldırımtürk:
  Ben önümüzdeki yıllarda Türkiye’deki para piyasalarının çok aktif olacağını düşünüyorum. Altın ihracatıyla ilgili eleştirilere çok katılmıyorum. Yani Türkiye şu anda inanılmaz bir avantaj içinde. Nedir o avantaj? Bütün dünyada büyük bir sıkıntı var. Çoğu altın satıyor. Bu altınların da Türkiye’ye getirilerek dünya standartlarında rafine edilebilir noktaya gelmiş olması çok önemli. Biz 1978 yıllarında o zamanki kriz sırasında 70 cent’e muhtaç olduğumuz dönemde buradaki kuyumcular altın fiyatlarının çok yüksek olması ve o zamanki Ecevit Hükümeti’nin, “Kuyumcular defter yazmıyor, fatura kesmiyor, kayıt yapmıyor’ şeklindeki halka şikayeti üzerine, “Bu iş yapılmaz” diye 1 ay greve gitmiştik. Bütün dükkanlar kapalıydı. O yıllarda evlenecek olanlar bayağı sıkıntı çekmişti. Ama işte o dönemde,  Lüksemburg’un bir milyon dolar kredi açtığı bir dönemde, Türk halkı veya kuyumcu esnafı elindeki altınları eritti.
Bugün nasıl altın yurt dışından geliyorsa o dönemde 12,5’luk barlar şeklinde yurt dışına illegal yolla İsviçre’ye altın gönderdik. Bu altınlar orada rafine edildi ve o piyasada satıldı. Ama biz o zaman yüzde 20 katma değeri İsviçre’de bırakmak zorunda kaldık. Şimdi ise, gerek Türkiye’de maden ocaklarından yıllık çıkartılan 30 ton altın, gerekse yurt dışından, güney komşularımızdan, Yunanistan’dan ve Güney Afrika’dan gelen hurda altınlar aynı bizim yurt dışına gönderdiğimiz gibi yani ayarı belli olmayan altınlar şimdi buraya getirilip rafine ediliyor, bunlar da zaten içeriye gelirken deklare ediliyor. Yasal olmayan bir şekli yok.  3 tane rafine şirketi var ve bunların hepsi de Londra Metal Borsası’ndan sertifika almış durumdalar. Ürettikleri altın dünyanın her yerinde geçiyor. Türkiye’den çıkan herhangi bir firmanın isminin olduğu standart külçe altın Londra piyasasında, İsviçre piyasasında, Dubai’de, Amerika’da işlem görebiliyor. Büyük bir avantaj. Dolayısıyla şu anda bizim yurt dışına verdiğimiz katma değer şu anda içeride kalıyor.
YARIN: İran’ a giden altınlar… Türkiye altında nereden nereye geldi? Bankalar kuyumculuk yapsın mı? Yıldırımtürk, ‘Altın ATM’leri için ne düşünüyor?

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)