Ana SayfaPiyasaKaplamin ve Componenta sorusu---

Kaplamin ve Componenta sorusu

2 / 2
Kaplamin ve Componenta sorusu
10 Aralık 2015 - 11:39 www.borsagundem.com

DOLAR BAZINDA 2006 SEVİYELERİNDE
SORU -
Comdo hakkındaki görüşlerinizi yazar mısınız? Takas dökümlerinden hisselerin önemli bir kısmının yabancılarda tek bir yerde toplandığını görüyoruz. Uzun zamandır böyle. Bir beklenti bir bildikleri mi var? Ülkemize gelip  kaybeden yabancı yatırımcı yoktur herhalde. Tabi ki yatırım yaparken tek yeterli bir  kriter değil ama hisse ile ilgili neler düşünüyorsunuz?
HAKAN ([email protected])
 
CEVAP -
Componenta Dökümcülük, düzeltilmiş verilere göre 30 Mayıs 2011 tarihinde en yüksek 8,48 TL’yi test ettikten sonra bir daha aynı seviyelere ulaşamadı. Arada geçen süre zarfında sürekli gerilerken şimdilerde 3,68 TL’nin üstünde tutunmaya çalışıyor. Sermayesinin yüzde 93,57’si Componenta’ya ait bulunan şirketin halka açıklık oranı ise yüzde 6,43. Bu kısmın da yüzde 85,77’si yabancı saklaması yapan Citibank’ta bulunuyor. Mevcut haliyle hissenin belli bir elde toplandığını söylemek yanlış olmayacaktır. Hissede özellikle yabancıların ağırlığı bulunuyor. Takas verileri incelendiğinde yabancıların ağırlıklı olarak 2006 yılında alım yaptıkları gözlenmekte. 2007 ve 2008 yılında da tamamlayıcı nitelikte alımlarda bulundukları gözleniyor.
Hissenin fiyatı dolar bazlı verilerle takip edildiğinde mevcut seviyenin 2006 yılının ocak ayındaki fiyat seviyelerine denk geldiği görülüyor. Bu itibarla hissenin dolar bazlı fiyatının yabancıların ağırlıklı maliyet oluşturduğu seviyelere geldiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Yabancı yatırımcının 2006 yılından bu yana hisseyi taşıdığı göz önüne alındığında fiyatın dolar bazında aynı seviyelere inmesi karşısında kâr ettiklerini söylemek doğru olmayacaktır.
Şirketin istikrarlı şekilde büyüyen bir kârlılık yapısına sahip olamaması hissedeki düşüşte etkili olmakta. Son açıklanan dokuz aylık bilançosunda da kârının bir önceki yılın aynı dönemine göre azaldığı görülmekte. Kârdaki düşüşün devam etmesi fiyat kazanç oranının yüksek kalmasına neden oluyor. Yaşanan düşüşe rağmen hissenin fiyat kazanç oranı hayli yüksek. Bu da hissenin çıkışını baskı altına alan bir diğer etken .
Hissede istikrarlı bir yükseliş görülebilmesi için kârını düzenli şekilde artırabilen bir yapıya kavuşabilmesi şart.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)