Ana SayfaKulisKar %57 düştü zarar edenler %73 arttı---

Kar %57 düştü zarar edenler %73 arttı

2 / 13
Kar %57 düştü zarar edenler %73 arttı
10 Ocak 2013 - 22:30 www.borsagundem.com

ZARAR EDEN KURUM SAYISI BİR YILDA 29’DAN 45’E YÜKSELDİ
Sektörde kar eden kurum sayısı Eylül 2011/ Eylül 2012 karşılaştırması; Eylül 2011’de 63 şirket kar açıklamış, şimdi 51 şirket kar açıklamış. Zarar eden kurum sayısı Eylül 2011’de 29’muş, Eylül 2012’de 45’e yükselmiş. Sektörün toplam karı yüzde 35 olarak azalmış. İş Yatırım’ın karı inanılmaz yüksek. Tek başına onu dahil etmezsek sektörün net karı yüzde 40 gerilemiş oluyor.
Bakın bu sene istisnai olarak İş Yatırım’ın karının içinde 104 milyon lira Türev işlemlerden bir gelir var. Bu her sene olabilecek bir şey değil, muhtemelen bu sene özel bir iş oldu. Bunu çıkarttığımız zaman ama İş Yatırım’ın tüm karını çıkartmıyoruz sadece Türev işlemlerden elde ettiği geliri çıkartıyoruz. Aslında sektörün karı yaklaşık yüzde 57 düşmüş, bu olmazsa çok daha az gelir elde etmiş sektör. Bir de şu çok enteresan, net kara göre sıraladım; en yukarıdan en aşağıya sektördeki toplam karın yüzde 63’ünü ilk beş kurum elde ederken ilk on kurum yüzde 84’ünü elde etmiş. Geri kalan 90 kurum sadece toplam karın yüzde 16’sını yapmış. Bu çok önemli bir şey. Sektörde iki ayrı kar açısından bir lig var diyelim. Bu da niye böyle? Bakın bazı aracı kurumların özkaynakları çok çok yüksek, mesela Yapı Kredi Yatırım 436 milyon lira özkaynağı var ve buradan 138 milyon lira faiz geliri elde ediyor. O kadar büyümüş ki artık aracı kurum ölçeğinin çok ötesine çıkmış. İş yatırım 372 milyon lira özkaynağı var ve bundan çok yükse faiz geliri elde ediyor. Genellikle net kara göre sıralamaya baktığımızda, özkaynakları yüksek olan şirketlerin karlılıklarının da yüksek olduğunu görüyoruz. Bu önemli bir kriter.
İş yatırım hariç sektörün faaliyet karı, geçen seneye göre yüzde 78 azalmış. Tüm sektörün faaliyet karı yüzde 64 azalmış. Sektörün toplam karı yüzde 35 azaldı gözüküyor ancak İş Yatırım’ın Türev gelirlerinden elde ettiği karı çıkarttığımızda, aslında sektörün kar azalması yüzde 57. Yani ikinci önemli husus bu.
Üçüncü önemli husus, net karın dağılımı. İlk 5 kurum net karın yüzde 63’ünü, ilk 10 kurum yüzde 84’ünü yapıyor, nedeni özkaynak. Özkaynakları yüksek olunca net karları da yüksek oluyor.
Ama önemli olan faaliyet karıdır. Sektörün faaliyet karı yüzde 64 düşmüş. Faiz gelirlerini bir tarafa bırakın. Faaliyetlerimizden ne kazanıyoruz? Geçen seneye göre sektör yüzde 64 daha az kazanmış. Faaliyet karına göre ilk on kurum, sektörün faaliyet karının yüzde 79’unu oluşturuyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)