Ana SayfaKulisKar %57 düştü zarar edenler %73 arttı---

Kar %57 düştü zarar edenler %73 arttı

5 / 13
Kar %57 düştü zarar edenler %73 arttı
10 Ocak 2013 - 22:30 www.borsagundem.com

İSTANBUL FİNANS MERKEZİ PROJESİ’NİN SEKTÖRE ÇOK YARARI OLACAKTIR
-İstanbul Finans Merkezi’nde aracı kurumların konumu nasıl olacak?
Berra Doğaner:
İstanbul Finans Merkezi projesi çok heyecan verici gerçekten. İstanbul bunu her boyutuyla hak ediyor. Bankacılık sektörüyle, daha az gelişmiş olmasına rağmen aracı kurum sektörüyle, insan kalitesiyle, lokasyonu ile, teknolojik alt yapısı ile bugün İstanbul gerçekten dünyanın pek çok ülkesinden çok çok ileride bu saydığım bakımlardan. Dolayısıyla biz çok heyecan duyuyoruz, çok artı getireceğini düşünüyoruz. Bu yolda atılacak her adımın sektöre yararı olacağını düşünüyoruz. Şununla benzeştiriyorum ben, Avrupa Birliği sürecimiz gibi. Nasıl Avrupa Birliği’ne üyelik için yıllardır Türkiye çeşitli reformlar yaptıysa, her ne kadar birliğe giremesek bile bence girmek istemesek bile, o yolda attığımız adımlar Türkiye’yi çok geliştirdi. Tamamen ona benzetiyorum. İstanbul Finans Merkezi olması yolunda atılacak her adım finans sektörünü geliştirecek.
Burada bana göre zayıf giden tek alan bunun yabancı kurumlarla yani dünyada finans alanında belirleyici olan büyük yatırımcılarla daha fazla paylaşılması, beklentilerinin daha fazla alınması ve onların Türkiye’ye daha fazla çekilmesi. Ne olursa Türkiye’ye daha fazla gelmeyi tercih ederler, bunun analizinin çok net olarak ortaya konulması lazım. Çünkü Uluslararası Finans Merkezi olacaksak sadece bizim arzularımızla, isteklerimizle olmuyor. Mutlaka bunun dünyada finans sektöründe kabul görmesi lazım. Bu kabulü hızlandıracak adımların biraz daha fazla atılması süreci daha kısaltır.
Türkiye zaten son yıllarda yurt dışı yatırımcıların gözdesi ve bir yıldız gibi parlayan bir ülkeden söz ediyoruz. Hem reel sektöre gelen yabancı yatırım hem finans sektörüne gelen yatırımlar çok göz kamaştırıcı. Bu İstanbul Finans Merkezi projesi ile daha da pekişebilir daha çok anlatılabilir. İstanbul her türlü alt yapıya sahip bu konuda. Şimdi o çerçevede Borsa İstanbul A.Ş. projesi de son derece iyi bir gelişme sağlayacak. İMKB biliyorsunuz son yeni yasayla beraber Borsa İstanbul A.Ş. adına dönüştü. İçinde altın borsası ve bir müddet sonra İzmir Vadeli İşlemler Borsası da birleşecek. Aynı Pazar yerinde aynı teknolojik alt yapı ile ürünlerimizi müşterilerimize sunmak şansına sahip olacağız. Daha merkezi risk yönetimi yapabilmemiz söz konusu olabilecek. Borsa İstanbul A.Ş. kamu olmaktan kaynaklanan hukuki statüsünün zaman zaman belirsiz olmasından doğan engellerden kurtulmuş olacak. Dolayısıyla yeni Sermaye Piyasası Yasası ile gelen en önemli pozitif ayrışmalardan birisi de Borsa İstanbul A.Ş.’dir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)