Ana SayfaPiyasaKâr yoksa düşüş devam eder---

Kâr yoksa düşüş devam eder

4 / 11
Kâr yoksa düşüş devam eder
19 Şubat 2014 - 13:44 www.borsagundem.com

SERMAYE ARTIRIMINDA YATIRIMCI KORUNUYOR

SORU- Örneğin bedelli artırımında çağrı fiyatı belirlenmiş olsun. Fiyat ta 57 olsun. Hisse bu fiyata geldiğinde mi bedelli artırım olur?

İsimsiz

CEVAP-Kural olarak bedelli sermaye artırımları nedeniyle şirkete ya da büyük ortağa zorunlu çağrı yükümlülüğü gelmez. Ancak özel bir durumun varlığı halinde SPK yatırımcının mağdur edilmemesi için böylesi bir karar alabilir. Örneğin sermaye artırımında elde edilecek gelir şirketin mevcut sermayesini aşması ve şirketin ilişkili taraflara olan nakit dışı borçları için kullanılacak olması halinde çağrı yükümlülüğü gelecektir. Bu durumda diğer ortakların da ayrılma hakkı bulunuyor. Ayrılma hakkı yerine getirilmediği sürece Kurul, sermaye artırım başvurusunu değerlendirmeye almıyor.

 

Diğer tarafta bedelli sermaye artırımında asıl olan rüçhan hakkının kullanılmasıdır. Rüçhan hakkını şirket aksine karar almamışsa nominal değer üzerinden gerçekleştirilir. Şirketlerin sermaye artırımlarını gerçekleştirebilmeleri için belli bir fiyata gelinmesine gerek bulunmuyor. Belirlenen günde sermaye artırımı gerçekleşir. Ancak bu noktada bir ayrıntıya vurgu yapmakta fayda var. Bedelsiz sermaye artırım kararının kamuya açıklanmasından önceki 30 gün içinde hissenin ağırlıklı ortalama fiyatlarının ortalaması dikkate alınarak yapılacak hesaplamada, düzeltilmiş fiyatın 2 TL’nin altına düşmemesi gerekiyor. Eğer ortalama fiyat 2 TL’nin altına kayarsa Kurul talebi reddeder. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • tekfenci..19 Şubat 2014 19:32

    bende sıkıntımı yazıyorum.belki speği görürde okur diye.madem öyle tekfen yazan bölümleri okuöayıverin,böylece sıkılmamış olursunuz ...artı 7.70 ten aldığım hisseler bu gün 4.74 lerde o açıdan canım yanmış yanacağı kadar.bu kadar serzenişide hoşgörüver.kal sağlıcakla.

  • hakkı19 Şubat 2014 17:57

    tekfen iyi firmadır, krizde sahipleri hisseye güven duyup destek atmıştı... tekfen en az eleştirilecek şirketlerdendir, gerçekten buldukça bunamayın

  • imla19 Şubat 2014 16:45

    ne yapalım o zaman? Gelin hep beraber kar yağışı için dua edelim. O zaman kârlı oluruz. :)

  • tekfenci..19 Şubat 2014 16:05

    tekfenci.. tekfeni bulmuşsun da bulanıyorsun. piyasa dolandırıcı şirket kaynarken, sen her yere tekfen tekfen yazmasan iyi edersin. yeter artık baydın.. tekfen en azından bilançoyu örtülü çalmıyordur. denetimi ciddidir. çalınan firmalara ne yapılacak bırak da onlara odaklanalım.

  • ANLAYAMADIMMMMM19 Şubat 2014 15:28

    185 TRİLYON TL KAR AÇIKLAYAN TEKFEN YERİNDE SAYIYOR DÜŞÜYOR SONRA 1-2 KADEME YUKARI ÇAKİLMEYE ÇALIŞILIYOR,AMA 2 TRİLYON KAR AÇIKLAYAN İHGZT TAVAN ÜSTÜNE TAVAN YAPIYOR.BU NE BİÇİM YATIRIMCILIKTIR.TEKFEN GİBİ BİRDEV HİSSE NASIL OLURDA BU KARA ALDIĞI MİLYAR USD. İHALELERE TEPKİ VERMEZ.?????

  • gold19 Şubat 2014 15:13

    bu hisse goldaş kuyumculuk olabilir :)

  • krn-i19 Şubat 2014 14:26

    Hangi hisseden bahsediyorsunuz