Ana SayfaPiyasaVergi indirimleri kimleri etkileyecek?---

Vergi indirimleri kimleri etkileyecek?

2 / 3
Vergi indirimleri kimleri etkileyecek?
05 Kasım 2018 - 12:11 www.borsagundem.com

ÖNÜ PARİTE BELİRLEYECEK

Global Menkul Değerler Stratejisti Rıdvan Baştürk, ABD ile gergin ilişkilerin Rahip Brunson'ın serbest bırakılmasının ardından normale dönme yolunda seyir izlediğini ve bunun etkisinin BİST-100 üzerinde hissedildiğini söylese de yurtdışı gelişmelerin bu hareketleri sınırladığı kanaatinde. Baştürk, "Avrupa, ABD ve Asya piyasalarındaki düzeltme hareketleri, Euro/dolar paritesindeki sert düşüş ve ABD faizlerindeki yükselişler BİST-100'ün yükselmesini engelliyor" diyor.

Rıdvan Baştürk, kısa vadede piyasaları ilgilendirecek en önemli gelişmenin paritenin seyri olacağını kaydediyor. Baştürk, son 1,5 yılın dip seviyelerinde seyreden paritedeki bu düşüş eğiliminin BİST-100 için baskı unsuru olduğunu belirtiyor. Rıdvan Baştürk'e göre, paritenin 1,13 üzerinde kalması ve yurtdışı piyasalarda görülebilecek toparlanmalar BİST için olumlu olacak.

KDV-ÖTV İNDİRİM ETKİSİ

Piyasalarda beklentiler böyleyken geçen hafta bazı borsa şirketlerini yakından ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, altı ana grupta yıl sonuna kadar KDV ve/veya ÖTV indirimleri yapılacağını duyurdu. Buna göre, konut satışlarındaki KDV oranlarının yüzde 18'den yüzde 8'e, tapu harçlarının yüzde 4'ten yüzde 3'e indirilmesi uygulamaları yıl sonuna kadar sürecek. Mobilyada KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e, beyaz eşyada yüzde 6,7 olarak uygulanan ÖTV oranı yıl sonuna kadar sıfıra indirildi. Ayrıca 1600 CC altı motorlu araçlarda ÖTV uygulamasında 15'er puanlık indirime gidilecek. Ticari araçlarda da KDV oranı yüzde 18'den yüzde 1'e indiriliyor.

Ünlü&Co, hükümetin benzer bir uygulamayı beyaz eşya, mobilya ve konutta Şubat 2017'de de yaptığını hatırlatıyor. Önce iki aylık bir süreci kapsayacağı açıklanan vergi indirimlerinin Eylül 2017'ye kadar uzatıldığı bilgisini aktaran Ünlü&Co, indirimlerin bahsi geçen sektörlerin satışlarında önemli artışlarla sonuçlandığını kaydediyor. Ünlü&Co, yıl sonuna kadar olan bu yılki vergi indirimlerinin 2019'un ilk çeyreği içine kadar uzatılabileceğini de kaydediyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)