Ana SayfaPiyasaVergi indirimleri kimleri etkileyecek?---

Vergi indirimleri kimleri etkileyecek?

3 / 3
Vergi indirimleri kimleri etkileyecek?
05 Kasım 2018 - 12:11 www.borsagundem.com

MAKRO ETKİLER NELER?

Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Serhan Gök, indirimlerin özellikle otomotivde süren mevcut stok eritme probleminin çözümüne yardımcı olacağını belirtiyor. "Son çeyreğe yönelik satış tahminlerinde yukarı revizyon oluşabilir" diyen Gök, kararın başta Doğuş Otomotiv olmak üzere tüm otomotiv şirketleri için olumlu olacağını kaydediyor. Beyaz eşyada ise yılın son aylarının sektör için yüksek sezon olmasa da 2019 talebinin bir miktar öne çekilebileceğini söyleyen Gök, bunun da bayi stoklarının erimesine yardımcı olabileceğini sözlerine ekliyor.

Şeker Yatırım, indirimlerin makro göstergeler üzerindeki etkisine değiniyor. Kurum, bu kararın hızlı şekilde geri çekilen iç talebi kısmen canlandıracağını ve yıl sonu TÜFE enflasyonu gerçekleşmesini de aşağı çekebileceğini öngörüyor. Ancak Şeker Yatırım, indirimlerin bütçeye olumsuz yansıması olacağını düşünüyor. "2018 için 72 milyar TL'lik revize bütçe açığı hedefinde zaten yaklaşık 10 milyar TL'lik sapma olabileceğini düşünüyorduk" diyen Şeker Yatırım ekonomistleri, bu kararlarla daha yüksek sapma görülmesinin muhtemel olduğunu belirtiyor.

AK YATIRIM’IN SEKTÖR VE ŞİRKET ANALİZLERİ

OTOMOTİV: Diğer değişkenler sabit kalmak kaydıyla, ticari araç satışlarında KDV oranının yüzde 1 olarak uygulanacak olmasının araç fiyatlarında yüzde 15 kadar ucuzlama yaratabileceğini hesaplıyoruz. Motor hacmi 1600 CC altındaki binek araç satışlarında satış fiyatına bağlı olarak yüzde 45, yüzde 50 ve yüzde 60 olarak uygulanan ÖTV'de 15 puanlık indirim yapılacak. Diğer koşullar sabit olmak üzere, indirimden faydalanacak binek araçların tüketici maliyetlerinde yüzde 10'luk azalma olabileceğini hesaplıyoruz. Vergi teşviklerinin yurtiçi otomotiv talebini yılın son iki ayında olumlu etkilemesi beklenebilir. Biz mevcut durumda yurtiçi pazarın yıl sonunda yüzde 38 daralarak 600 bin adedin altına ineceğini öngörmekteydik. Haberi Doğuş Otomotiv, Ford Otosan ve Tofaş Oto için olumlu olarak değerlendiriyoruz.

BEYAZ EŞYA VE MOBİLYA: Alınan vergi indirim kararları son çeyrekte yurtiçi talebi destekleyeceğinden, Arçelik, Vestel Beyaz Eşya ve Vestel Elektronik'te olumlu etki bekliyoruz. Ayrıca Klimasan Klima'nın üretiminin bir bölümü teşvik kategorisinde olduğundan indirimler Klimasan'a da olumlu yansıyabilir. Mobilya sektöründe ise halka açık mobilya üreticileri olan Yataş ve Doğtaş Kelebek teşvikten yıl sonuna kadar olumlu etkilenecek.

GAYRİMENKUL: Söz konusu kararlar Emlak GYO'da olumlu bir yatırımcı algısı oluşturabilir. (CEREN ORAL/EKONOMİST DERGİSİ) 


ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)