Ana SayfaPiyasaKonya Çimento ve Fonet sorusu---

Konya Çimento ve Fonet sorusu

2 / 2
Konya Çimento ve Fonet sorusu
29 Mayıs 2017 - 09:08 www.borsagundem.com

BASKI ARTABİLİR

SORU- Fonet yeni halka arz olan bir şirket ama baktığımızda karlılığı olmayan bir şirket yüksek açıldı devamı gelir mi yoksa diğer garip kağıtları gibi dibi görür mü? 

Yunus Kartaş 

CEVAP- Bilişim ve yazılım sektöründe faaliyet yürüten Fonet, geçtiğimiz nisan sonunda 3,50 TL’den halka arz edildi. 4 Mayıs 2017 günü ise açılış fiyatı 3,62 TL’den gerçekleşti. Artan bir seyir izleyen hisse, mayıs ayının ilk yarısında 6,12 TL’ye kadar yükseldi. Sermayesinin yüzde 42’si halka açılan şirketin fiyatı 17 Mayıs 2017 günü yönünü aşağıya çevirdi. Gelen satışlarla birlikte gerilese de 26 Mayıs günü fiyatı artarken kapanışını 5,02 TL’den tamamladı. 

Borsaya gelen firmaların halka arz gerekçeleri önemlidir. Yatırıcılar halka arz gerekçelerinden yararlanarak firmaların uzun vadede nasıl bir performans izleyeceği hususunda ön fikir sahibi olabilir. Bir firma mevcut borçlarını kapatmak ya da mali yapısını güçlendirmek gayesiyle halka açılabileceği gibi yatırımlarını tamamlamak ya da yeni yatırımlara gidebilmek için de halka açılabilir. Bu iki farklı ihtiyaç aynı zamanda ilgili firmanın borsada nasıl bir seyir izleyeceğine dair de ipucu verir. Fonet konuyla ilgili yaptığı açıklamada, elde ettiği gelirin yüzde 45’ini kredilerin kapatılması için, yüzde 25’ini de işletme sermayesinin güçlendirmesi için kullanacağını duyurdu. Kalan yüzde 30 kaynakla da Ar-Ge ve yazılım geliştirme çalışmaların finansmanında istifade edecek. Aynı açıklamada işletme sermayesinin artırılmasıyla birlikte satış cirosunda yüzde 10 artış gerçekleşeceği beklentisini dile getirildi. Fonet’in açıklamaları bir bütün olarak değerlendirildiğinde firmanın ağırlıklı olarak mali yapısını güçlendirme gayesi ile halka açıldığı anlaşılıyor. Söz konusu durum firmanın büyüme hedefinden ziyade mali yapının toparlanması çabasının öne çıktığını göstermekte. Söz konusu durum şirkete yönelik daha temkinli bir yaklaşımı gerektirmekte. 

Firmanın göstergeleri takip edildiğinde de mevcut fiyatın ucuz olmadığı sonucuna varmak yanlış olmayacaktır. Son kapanış fiyatına göre hissenin fiyat kazanç oranı 17,87 seviyesinde bulunuyor. Bu rakam BIST 100 Endeksine dahil hisselerin ortalaması olan 12,50’nin üzerinde bir orana denk geliyor. Aynı şekilde piyasa defter değeri de 4,21 gibi hayli yüksek bir seviyede bulunuyor. Şirketin ikinci çeyrekte mali yapısında olumlu yönde gelişim yaşanmaması halinde hissenin üzerinde artan bir baskının yaşandığını görmek şaşırtmayacaktır.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)