Ana SayfaPiyasaBorsa ve dolar için kritik seviye---

Borsa ve dolar için kritik seviye

4 / 4
Borsa ve dolar için kritik seviye
23 Mayıs 2016 - 06:58 www.borsagundem.com

İkinci temel değişiklik Fed’den geldi. Geçen hafta içinde açıklanan Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) Nisan ayında yapmış olduğu toplantının tutanakları açıklandı. Komite üyelerinin “çoğunluğunun” ‘Ekonomi gerekli şekilde toparlanmayı sürdürürse, Haziran ayında faiz artışı olur’ fikrinde olduğunun açıklanması piyasaları gerdi. Bölgesel Fed başkanlarından gelen “piyasalar, ekonomi konusunda bizden daha kötümserler” açıklamaları da bu yılki ilk faiz artışının tahmin edilenden yakın olabileceği fikrini güçlendirdi. Her ne kadar Çin ve Brexit meseleleri de görüşülmüş olsa da Haziran’daki bir faiz artışı gerek bizim gibi gelişen ülkeleri gerekse de emtia piyasalarını üzebilir.

Brexit’i bekleyebilir

İngiltere’nin AB’den ayrılması (Brexit) için yapılacak referandum 23 Haziran’da, Fed’in bir sonraki toplantısı 14-15 Haziran’da. Son yapılan araştırmalara göre “Kalalım-Ayrılalım” tercihleri birbirinden çok uzak değiller. ‘Kalalım’ diyenler yüzde 44’lerdeyken, ‘Ayrılalım’ diyenler yüzde 40’larda seyrediyormuş. Son yapılan İngiliz seçimleri öncesi yapılan kamuoyu yoklamalarının ne kadar yanıldıklarını hatırlayınca son anketlerin de ne kadar güvenilir olduğu sorgulanacaktır.

Büyük olasılıkla Fed, Brexit’in sonuçlarını bekleyecektir. Bu nedenle de olası bir faiz artışı 26-27 Temmuz’daki toplantıya kalabilir. Yine de çok uzak olmayan bir gelecekten söz ediyorum. Bu arada geçtiğimiz hafta yapılan Anayasa değişikliği ile milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ile yine geçtiğimiz hafta roketle düşürülen helikopter meselesinin olası yankıları önümüzdeki haftalarda iç siyasi belirsizlikleri artıracaktır.

Tüm bunları bir araya getirdiğimizde TCMB’nin yarınki toplantıda 25 baz puanlık bir indirim ile yetineceğini düşünüyorum. Yeni ekonomi yönetiminin henüz belli olmadığı bir ortamda bu tahmini yaptığımı hatırlatmakta fayda var.

Ali Ağaoğlu/Vatan

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)