Ana SayfaKulisKüçük yatırımcıya büyük tüyo---

Küçük yatırımcıya büyük tüyo

4 / 6
Küçük yatırımcıya büyük tüyo
20 Haziran 2012 - 06:25 www.borsagundem.com

-Genellikle hisse operasyonları böyle mi yapılıyor?
Tabii ki, tahtaya heyecan getiriyorsun.
-Sonra da küçük yatırımcılar mağdur oluyor. Son günlerde bazı hisseler var, fiyatı 3 liradan 9 liraya gitti sonra 2 liraya kadar geriledi. 2 liradan 10 liraya gidip sonra 1 liraya kadar düşen hisseler var. Bunlarda da mı birileri sürekli al-sat yaparak küçük yatırımcıların hisse almasını sağlıyor?
Buralarda patronların işini yapıyorlar. Patron olmadan o tahtalarda iş yapılabilir mi? Yapılamaz! Kağıt 1 liradan 10 liraya giderken patron satmıyor. Düşerken satışa geçiyor. Sonra KAP’a açıklama gönderiliyor: ‘Kamuoyuna açıklanmamış özel bir durum yoktur’. O zaman bu hareketler niye oluyor? Enteresan bir durum daha var; hisse 3 liradan 9 liraya giderken satmayan patron, 2 liradan satıyor. Bu normal mi?
-Bu işlemlerde fiyatı patron mu belirliyor?
Yok, patron satılacak miktarı söylüyor. Onlar satıyor. Patron bu işlerden anlamaz ki, anlasa bunları araya sokmaz. Patron demez ki, ‘3 liradan al, 9 liraya götür, sonra da düşür, 2 liradan sat’. Patron kendince bir fiyat belirler ama kesin bir rakam söylenemez. Spekülatör işini bitirir, patronun öngördüğü rakam ile kendi sattığı fiyat arasındaki rakamı cebe atar.
-Patron, ‘Benim 20 milyon lot hissem var, bunları ortalama şu fiyattan satın’ mı diyor?
Bazen de patron gelip, ‘Benim hisselerimi satın’ diyor. Kasaya giren rakamın yüzde 10’unu ya da yüzde 15’ini komisyon olarak veriyor. Patron birilerini araya sokmazsa borsada hisse satamaz.
-Tabii böyle durumlarda yatırımcılar da suçlu. Bir anda hızla yükselen, ardından sert düşüşe geçen hissenin alınmaması gerekir…
Evet, alma…

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)