Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKur riski var mı?---

Kur riski var mı?

3 / 5
Kur riski var mı?
17 Ocak 2014 - 10:15 www.borsagundem.com

YAZ AYLARINA DOĞRU DOLAR 2 TL’Yİ GÖRÜR

-Türkiye’de kur riski var mı?

Mehmet Ali  Yıldırımtürk-Ben kur riski olduğu kanaatinde değilim. Ancak yine altını çiziyorum, mevcut güvenin kaybolması halinde çok daha şiddetli kur riski gelebilir. Şu anda devletin kur riski yok. Çünkü devletin borcu yok. Ama özel sektörün hem yatırımları açısından, hem krediler açısından döviz riskleri var. Ülkenin alt yapı yatırımlarında (havaalanı, köprüler, barajlar gibi) yap işlet modeli kullanıldığından özel sektöre devredilmiş durumda ve kur riski artarsa onların dışarıdan kredi bulmaları da zorlaşabilir. O da ayrı bir risk ama, kur riski var mı derseniz şu anki ortamda çok fazla yok. Seçimlerden sonra yaz aylarına doğru dolar 2 TL,  belki biraz aşağısını görebiliriz diye de düşünüyorum. Burada tabi FED’in davranışlarına da bağlı olacak. Şu an için dolarda belki hedef vermek zor ama 2.2 TL de önemli bir direnç seviyesi diye düşünüyorum. Ama seçimlerden sonra yine 2 TL’ye gerileyeceğini düşünüyorum.

-Döviz kurlarının stabil kalması durumunda altın fiyatlarında ne bekliyorsunuz?

Mehmet Ali Yıldırımtürk-Bugüne kadar Merkez Bankası’nın özellikle üzerinde durduğu birinci öncelik, fiyat istikrarını korumak. Diğer taraftan her ne kadar tahminler tutmasa da enflasyon rakamları… Bu noktada döviz fiyatlarının sabit kalabilmesi için, siyasi istikrarın biran evvel sağlanması şart diye düşünüyorum. Diğer taraftan Merkez Bankası’nın uyguladığı para politikası çok çeşitlendirilmiş diğer enstrümanları kullanarak finans sağlıyor. Bu daha önce piyasalarda anlaşılamıyordu. Şimdi anlaşılabilir noktaya geldi. Ama genellikle turizm sezonu öncesi ilk çeyrekte bir döviz ihtiyacı oluyor. Dolayısıyla Nisan ayıyla birlikte turizm mevsiminin başlamasıyla beraber biraz daha döviz arzı artabilir. Hatta şirketlerin ihraç ettikleri malların dövizlerinin de geri gelmesi bu aylara rastlayabilir. Böyle olunca seçimden sonra döviz fiyatının biraz daha stabil, biraz daha istikrarlı bir seyre geleceğini düşünüyorum.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Murik17 Ocak 2014 13:26

    Senin bildigin yanildigina yetmez Mehmet A bey…! yazin 2 tl cok zor yada TL de yakalandin herhalde …:) yazin 2,30 un ustunde olur . Demedi deme !