Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKur riski var mı?---

Kur riski var mı?

5 / 5
Kur riski var mı?
17 Ocak 2014 - 10:15 www.borsagundem.com

YASTIK ALTINDAKİ ALTIN İÇİN 5 BİN TON CİVARINDA DENİYOR

-Sizce yastık altı birikiminin toplam büyüklüğü ne kadar? Türkiye’de yastık altında ne kadar altın var? Yastık altından çıkan altının ne kadarı bankalara geldi?

Mehmet Ali Yıldırımtürk-Türkiye aslında tasarruf etmeyen bir ülke gibi görünüyorsa da, ben ona çok katılmıyorum. Çünkü insanlar biraz kayıt dışı tasarruf yapıyor; parasını yastık altında biriktiriyor. Bakın emlak, arsa alımı da bana göre bir tasarruftur. Çünkü bir takım insanlar tasarruflarını emlak olarak yapıyorlar veya onu kiraya veriyorlar. Böyle baktığınızda bu da tasarruftur. Bunun dışında bireysel emeklilik var ki devlet desteğiyle bu daha da ilerleyecek. Dolayısıyla şu anda yastık altı altınlar bu dönemde çok fazla hareketli değil. Ama güven ortamı oluşur, enflasyonda bir düşme devam ederse kendi işinde kullanmak üzere bir miktar yastık altı altınları çıkarabilir fiyat düşeceği endişesiyle.

Bunu tahmin etmek çok zor ama, Türkiye’de yastık altında toplam 3 bin ton civarında altın olduğu tahmin ediliyor. Ama 5 bin ton civarında diyenlerde var.  Çünkü bunu tespit etmek çok zor ve tabi biraz da kayıt dışılık var. Ama bugüne kadar bankaların uyguladığı yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması statüsünde çok başarılı olmadı, hatta hiç başarılı olmadıkları kanaatindeyim. Yaklaşık 3 yıldan beri topladıkları altın miktarı 20 tonu bulmuş. 20 ton bizim kuyumculuk sektörünün Türkiye’de 1 ayda darphaneye yatırdığı altın miktarıdır ki bu çok düşük miktardır. Yani 3 bin tonda 20 ton devede kulak gibi kalıyor.

-Toplam altın rezervleri içinde bireysel yatırımcının payı ne kadar?

Mehmet Ali Yıldırımtürk-Türkiye’nin yıllardan beri Merkez Bankası’nın altın rezervleri 110 ton. Şu son 3 yılda toplanan altınların Merkez Bankası munzam karşılık olarak yatırılmış olan miktarı da yaklaşık 400 ton. Şu anda Merkez Bankası’nda da toplam rezerv 520 ton. Özellikle vatandaşın altın stokları konusunda Türkiye’deki rezervlere daha çok etkisi var. Ama bu arada madenlerden şu anda altın üretimi yapılıyor ve yıllık 33 ton madenlerden çıkan altın var. Benim bildiğim kadarıyla Türkiye’de madenlerde 1600 ton altın rezervi var. Ama sadece işlenebilir kısmı 640 ton.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Murik17 Ocak 2014 13:26

    Senin bildigin yanildigina yetmez Mehmet A bey…! yazin 2 tl cok zor yada TL de yakalandin herhalde …:) yazin 2,30 un ustunde olur . Demedi deme !