Ana SayfaPiyasaMenderes Tekstil ve Alkim Kimya sorusu---

Menderes Tekstil ve Alkim Kimya sorusu

2 / 2
Menderes Tekstil ve Alkim Kimya sorusu
25 Mayıs 2017 - 09:24 www.borsagundem.com

ORTAK SATIYOR YABANCI ALIYOR

SORU- Alkim Kimya’nın son bir ayda iki kez toplamda 25.90 TL fiyatla 900.000 lota yakın satış yapması ve 495 milyon liralık payını da satılabilir hale getirmesi şirketin satılmış olabileceği anlamına gelir mi? Bu hareket hisse fiyatında ne gibi etki yaratır? 

Taner Koç 

CEVAP- Alkim Kimya’nın sermayesinin yüzde 21,03’ü Kora Holding’e, yüzde 27,19’u da Kora ailesi fertlerine ait bulunuyor. Kalan yüzde 37,80 oranındaki pay ise farklı ortakların elinde bulunuyor. Şirketin sermayesinin yüzde 31’i halka açık konumda bulunuyor. Firma 20 Mart 2017 günü yaptığı açıklamada ise son durum itibariyle Arkın Kora’nın yüzde 21 oranındaki pay ile şirketin sermayesine dolaylı yoldan sahip olduğu belirtildi. Halka açık kısım içindeki paylar incelendiğinde de yabancı yatırımcıların yıl başından bu yana paylarını artırdığı görülüyor. Yılbaşında, halka açık kısmın yüzde 13,83’ü yabancı saklamasında bulunurken bu oran 10 Mayıs 2017 günü yüzde 22,91’e yükseldi. Hisseyle ilgili işlemler incelendiğinde Nisan-Mayıs 2017 dönemlerinde Adem Haluk Kora ve Mehmet Reha Kora’nın sahip oldukları paylarda satış yönlü işlemlerde bulundukları gözlenmekte. Her iki ortak gerçekleştirdikleri satışın nedeni hakkında ek bir açıklama yapılmadı. Ancak söz konusu ortaklar satışta bulunurken yabancı yatırımcının alım ağırlıklı işlemlerde bulunduğu da gözlenmekte. 

Tüm bunlardan ayrı olarak hemen hatırlatalım ki şirketin kamuya açıklama yapılmadan bir başka hissedara devri düşünülemez. Halihazırda şirketin en büyük hissedarı konumunda bulunan Kora Ailesi aynı zamanda şirketin de yönetiminde söz sahibi konumunda bulunuyor. Ortaklar mevcut sahip oldukları payları satarken nasıl ki kamuyla paylaşmaktaysalar borsaya kote olmayan payların satışı gündeme geldiğinde de aynı şekilde kamuyla paylaşmaları mevzuat gereğidir.  

Hissenin fiyatı geçtiğimiz yılın temmuz ayından bu yana yükseliyor. Son olarak 27 Nisan 2017 günü en yüksek seviyesi 28,14 TL test edildi ve ardından düzeltme hareketi yaşanmakla birlikte çıkış trendi varlığını sürdürüyor. Hissenin çıkışını mali yapısı destekliyor. Gelir ve kârlılığı düzenli olarak yükseliyor. Son açıklanan İlk çeyrek bilançosunda da çıkış ivmesi korunuyor. Mali yapıdaki performans sürdüğü sürece hissenin çıkış trendi de devam edecektir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)