Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası beklenileni yaptı---

Merkez Bankası beklenileni yaptı

4 / 9
Merkez Bankası beklenileni yaptı
17 Temmuz 2014 - 14:30 www.borsagundem.com

Finans Yatırım'dan Ekonomist Burak Kanlı, yılın son çeyreğinde bir faiz indiriminin daha yapılmasını ve yıl sonunda politika faizinin %7.75 olmasını beklediklerini vurguladı.
Ekonomist Burak Kanlı Foreks'e yaptığı açıklamada, TCMB'nin beklendiği gibi politika faizini 50bps indirdiğini, alt bandı da 50bps indirerek 7.5%’e çektiğini, ancak alt bandın kullanılan bir oran olmadığını, bu nedenle bunun piyasalar açısından bir önemi olmadığını kaydetti.

Kanlı sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Önemli bir husus, TCMB’nin karar metninde, enflasyonda belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yatay tutacağına dair ifadenin korunmasıydı. TCMB’nin tanımına gore bu, TCMB faizlerinin daha uzun vadeli tahvil faizlerine (son dönemde TCMB 5 yıllık faizlere vurgu yapıyor) yakın olması anlamına geliyor. 5yr ve 10yr tahvil getirilerine baktığımızda TCMB’nin yeni bir faiz indirimi için kısa vadede yerinin kalmadığını görüyoruz. Bu anlamda, faiz indirimlerine bir süre ara verilebilir. Ne var ki, enflasyonun yıllık bazda düşme eğiliminde olması halinde, TCMB yılın son çeyreğinde 'enflasyondaki düşüş eğilimine ikna oldum ve artık o kadar da sıkı para politikası duruşuna ihtiyacım yok' diyerek getiri eğrisinin yatay kalması 
koşulunu kaldırabilir ve bu yeni faiz indirimleri anlamına gelir. Bu çerçevede, yılın son çeyreğinde bir faiz indiriminin daha yapılmasını ve yıl sonunda politika faizinin %7.75 olmasını bekliyoruz. Diğer tarafta üst bandın 12%’de korunuyor olması da TCMB’nin kur konusundaki temkinliliğinin ve gerektiğinde kurdaki oynaklığı azaltıcı biçimde eçici sıkılaştırmaya gidebileceğinin işareti. TCMB, ben faizi indiriyorum ancak risk algılamalarında herhangi bir bozulmada kısa sureli geçici sıkılaştırmaya giderek kurdaki oynaklığı sınırlayacağının işaretini veriyor." 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)