Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası beklenileni yaptı---

Merkez Bankası beklenileni yaptı

7 / 9
Merkez Bankası beklenileni yaptı
17 Temmuz 2014 - 14:30 www.borsagundem.com

Akbank Baş Ekonomisti Dr. Fatma Melek’in TCMB, para kurulu toplantısı ile ilgili olarak, "TCMB, ekonomik faaliyetlere ilişkin 
olumlu bir görüş ortaya koyuyor: Makul kredi büyüme hızı, ılımlı yurt içi talep, ihracattan büyümeye pozitif katkı, belirgin iyileşen cari işlemler açığı" dedi.
TCMB, para kurulu toplantısında politika faiz oranının (1 haftalık repo) ve alt bantı (TCMB gecelik borçlanma faiz oranı) 50’er baz puan indirildiğini ifade eden Melek, "Karara gerekçe olarak  döviz kuru gelişmelerinin yıllık enflasyon üzerinde olumsuz yansımalarının kademeli olarak azaldığına dikkat çekiyor ve  küresel likidite koşullarında son aylarda yaşanan iyileşmenin faiz indirimi kararına destek verdiğini belirtiyor" diye konuştu.
Enflasyondaki düşüş hızını sınırlayan temel faktörün gıda fiyatlarındaki yüksek seyir olarak gösterildiğine de değinen Fatma 
Melek, TCMB, enflasyonu etkileyen tüm unsurları dikkate alacağını ve görünümde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutularak göreli sıkı politikasını sürdüreceğini belirtiyor.Buna göre 10 yıllık eksi gecelik BIST repo faizi arasındaki fark halihazırda yatay. Faiz indirimleri öncesinde Mayıs başlarında ise bu fark 230 baz puana kadar yükselmişti. Bu süreçte, Mart ayı ortalarından bu yana  Türkiye 5 yıllık CDS spreadlerinde yaşanan 88 bps’lik gerileme, global risk primlerindeki düşüş, merkez bankasına destek veriyor" diyerek sözlerini tamamladı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)