Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası beklenileni yaptı---

Merkez Bankası beklenileni yaptı

8 / 9
Merkez Bankası beklenileni yaptı
17 Temmuz 2014 - 14:30 www.borsagundem.com

Destek Menkul Değerler Analisti Eren Can Ümüt, önümüzdeki aylarda politika faizi indirim sürecinde duraklamalar görülebileceğinin altını çizdi.
Ümüt Foreks'e yaptığı açıklamada, TCMB merakla beklenen faiz kararlarını açıkladığına değinerek, "Politika faizinin %8.75’den %8.25 seviyesine çekildiği yani 50 baz puanlık bir indirim yapıldığını görmekteyiz. Ayrıca  Merkez Bankası borçlanma faiz oranı ise yüzde 8’den yüzde 7,5’e indirdi. Fakat koridorun üst bandının %12 seviyesinde sabit tutulduğunu gözlemlemekteyiz" diye konuştu.    Kararların piyasa beklentileri dahilinde olduğunu belirten Eren Can Ümüt, TCMB'nin Haziran ayı toplantısında politika faizini 75 baz puan indirdiğini, fakat Haziran ayı enflasyon rakamında merkez bankasının beklediği ölçüde gerileme görülmemesinin, TCMB’yi geçtiğimiz aya göre faiz indirimi oranı bakımından daha ihtiyatlı davranmaya ittiğinin görüldüğünü aktardı.
Ümüt, bankadan yapılan açıklamanın diğer toplantılarda yapılan açıklama ile paralel olduğuna değinerek, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
 "Özellikle ‘son aylarda küresel likidite koşullarındaki iyileşmeyi de göz önüne alarak, bir haftalık repo faizinde ölçülü bir indirime gidildiği’ açıklaması faiz indiriminin en önemli sebebi olarak karşımıza çıkmakta. 
Peki faiz indirimleri ne kadar daha devam eder ? Petrol fiyatlarının Irak krizinden önceki seviyelerine gerilemesi , İhracatın 
yurtiçi büyümeye olumlu katkıda bulunması ve kur tarafında sağlanan istikrar ile faiz indirimi sürecinin devam edilebileceği algısı bulunuyor. Yalnız hafta içinde FED başkanı Yellen’in yapmış olduğu açıklamalar can sıkıcı cinstendi. ABD’de istihdam piyasasında toparlanma devam ederse faiz oranı beklentilerden erken artırılabilir açıklamasının önümüzdeki dönemde fiyatlama davranışlarına yansıyacağını düşünmekteyim. ABD’den gelen dataların ise genel itibariyle olumlu FED üzerinde faiz artırımı baskısı yaratacağı gibi gelişmekte olan ülkelerden fon çıkışını tetikleyebilir. Ayrıca piyasaların yurtiçi tarafta cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonucundan çok Başbakan’ın Cumhurbaşkanı olması durumunda kurulacak hükümet ve 
ekonomi kurmaylarının akıbeti konusu ile ilgilendikleri görülmekte. Tüm bu gelişmeler dikkate alındığında önümüzdeki aylarda politika faizi indirim sürecinde duraklamalar görülebilir."

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)