Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası sürpriz yapmadı---

Merkez Bankası sürpriz yapmadı

3 / 4
Merkez Bankası sürpriz yapmadı
23 Ekim 2014 - 14:47 www.borsagundem.com

TCMB Para Politikası Kurulu politika faizini %8,25'te ve gecelik  borç alma faizini %7,50'de, gecelik borç verme faizini %11,25'te  bıraktı  yani, beklentiler doğrultusunda, yine herhangi bir değişiklik  yapmadı. Faiz oranlarının seyri açısından da getiri eğrisinin yataya  yakın tutularak sıkı duruşun sürdürüleceğini yineledi. Dolayısıyla, enflasyonun %5 hedefinden uzak seyrine karşı para politikasının duruşunu korudu. (Kredibiliteyi arttırıcı bu karar ve açıklama sayesinde USD/TRY olumlu ayrışarak 2,24 seviyesinden 2,23'lere geriledi.)

TCMB faiz oranlarıyla ilgili tutumunun yanında enflasyon ile ilgili değerlendirmesini de korudu. Sıkı para politikasının çekirdek enflasyonun gerilemesini desteklediği ve gıda fiyatlarının olumsuz etkisi yinelenirken, emtia fiyatları yanında petrol fiyatlarının düşüşü vurgulandı (açıklamanın geçen aykinden tek farkı da petrol fiyatları vurgusu oldu).

20 Kasım'daki toplantıda da faiz oranlarının sabit tutulmasını bekliyor fakat, gelişmelere bağlı olarak, indirim yönünde sinyal gelmesini mümkün görüyoruz:

TCMB "getiri eğrisini yataya yakın" tutacağı vurgusunu sürdürüyor. FED'in gelecek yılki olası faiz artırımlarında agresif olmayacağı yönündeki açıklamalar sonrasında, 10 yıllık tahvil faizi %10,0 seviyesinden %8,9'a gerilemiş durumda. (Keza, bileşiği %8,6'lardaki 2 yıllık tahvilin geceliği da politika faizine son derece yakın seviyede.)

Faiz indiriminin önündeki engel olan enflasyon beklentilerindeki kötüleşme belirginleşmese de sürüyor: 12 aylık beklenti geçen yıl sonuna göre 80 baz puan yükselerek %7,5 seviyesinde ki bu rakam 'hedef belirsizlik aralığı' üst sınırı olan %7'nin net olarak üzerinde. 24 aylık beklenti ise son üç ankette sabit kalmakla birlikte geçen yıl sonuna göre 42 baz puan yükselerek %6,8'e ulaşmış durumda.

Ekimde tüketici enflasyonunun %1,8 düzeyinde gerçekleşmesini, böylece, eylül itibarıyla %8,9 olan yıllık enflasyonun %8,8'e gerilemesini bekliyoruz. Enflasyonun yıl sonunda da %8,8 düzeyinde gerçekleşmesini mümkün görüyoruz.

Çekirdek enflasyon: Temmuz itibarıyla görülen %9,8 seviyesinden sonra yıl sonuna kadar 1 puan gerileme beklediğimizi ağustostaki Para Politikası Kurulu toplantısından itibaren ifade etmekteyiz. Nitekim, eylül itibarıyla %9,3'e gerilemiş bulunuyor  dolayısıyla, 0,5 puan daha gerileme bekliyoruz-belki biraz daha fazla. Ancak, mevcut seviye %5 hedefinin gayet uzağında olduğundan, gelecek yıl ciddi dezenflasyon beklentimize karşılık hedefe ulaşılamaması riski yüksek.

Ek olarak, geçen ay da belirttiğimiz gibi, büyüme endişesinin artması durumunda, önümüzdeki dönemde, para politikasının da desteğinin gündeme gelebileceği düşünüyoruz. Küresel büyümeye ilişkin endişelerin artmasıyla FED'in gelecek yılki olası faiz artırımlarında agresif olmayacağı yönündeki açıklamalar ve petrol fiyatlarındaki düşüş (hazirandaki $115/varil zirvesinden $85 seviyesine gerilemiş durumda) de bu yöndeki gelişmeler olarak görünüyor. Bu açıdan, Orta

Vadeli Program'da enflasyonun düşürülmesinin öne çıkarılmasıysa para politikasındaki olası gevşemenin sınırlı kalmasına işaret ediyor.

Para Politikası Kurulu kararının ekonomik değerlendirmesi şöyle özetlenebilir:"makul düzeylerde" seyrettiği yinelendi.

Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları vurgulanarak, sıkı para politikasının "yatay getiri eğrisiyle" sürdürüleceği yinelendi. 

Zayıflayan küresel talebe rağmen ihracatın büyümeyi desteklediği vurgulanırken, iç talebe yine değinilmedi ki bunun iç talebin zayıflığına işaret ettiği belirtilebilir.

TCMB'nin faiz oranları:

Bir hafta vadeli repo faiz oranı (politika faizi): %8,25

Marjinal Fonlama Oranı: %11,25

Piyasa Yapıcı bankalara gecelik fonlama faiz oranı: %10,75

TCMB gecelik borç alma faiz oranı: %7,50 

Geç Likidite borç verme faiz oranı: %12,75."

ŞEKERBANK

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)