Ana SayfaPiyasaMerkez bundan sonra da faizi sabit tutar---

Merkez bundan sonra da faizi sabit tutar

1 / 4
Merkez bundan sonra da faizi sabit tutar
23 Haziran 2015 - 14:33 www.borsagundem.com

TCMB Para Politikası Kurulu faiz oranlarında, beklendiği gibi, değişiklik yapmadı: Haftalık repo faizini %7,50'de, faiz koridoru üst sınırını %10,75'te, alt sınırını da %7,25'te bıraktı. İlgili 
açıklamadaki değişiklik, temkinli maliye, para politikaları ve makroihtiyati önlemlerin çekirdek enflasyonu düşürdüğü ifadesinin çıkarılmasına karşılık, kurların çekirdek enflasyonu yükselttiğine değinilmesi oldu. Beklentiler dahilinde, herhangi bir değişikliğe işaret etmeyen kararın ardından USD/TRY 2,67'nin hafif üzerindeki, iki yıllık tahvil faizi de %10 düzeyindeki seyrini sürdürdü. 

*23 Temmuz'daki toplantıda da faiz oranlarının sabit tutulmasını bekliyoruz: 

o Enflasyon beklentilerindeki kötüleşme sürüyor. TCMB Beklenti Anketi'nde 12 ve 24 aylık beklentiler son ankette 0,1'er puan artarak %7,0 ve %6,7 oldu. Öte yandan, hükümetin kurulacağı beklentisiyle TL'nin Döviz Sepeti karşısındaki seyri son günlerde olumlu ayrışıyor.
o Tüketici enflasyonunun haziranda -%0,1 düzeyinde gerçekleşmesini Bekliyoruz ki bu durumda yıllık enflasyon %7,6'ya geriler. Daha uzun vadeli bakıldığındaysa TL'nin değer kaybı ile gıda fiyatlarının seyri dolayısıyla enflasyon ve çekirdek enflasyon %5 hedefinin uzağında seyrediyor.
o TCMB "getiri eğrisini yataya yakın" tutacağı vurgusunu devam ettiriyor. Getiri eğrisinin ters eğimli durumu sürüyor fakat son günlerde eğimi epey azalmış, yani yataya yaklaşmış durumda.

*Para Politikası Kurulu kararının ekonomik değerlendirmesi şöyle özetlenebilir:

o Açıklanan yapısal reformların uygulanmasının büyümeyi önemli ölçüde destekleyeceği yinelendi. 
o Kredilerin "makul düzeylerde" seyrettiği ve iç talebin büyümeye ılımlı katkısı yinelendi.
o Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları vurgulanarak, sıkı para politikasının "yatay getiri eğrisiyle" sürdürüleceği yinelendi. 

*TCMB'nin faiz oranları:

o Bir hafta vadeli repo faiz oranı: %7,50 
o Marjinal Fonlama Oranı: %10,75 
o TCMB gecelik borçlanma faiz oranı: %7,25.

Şeker Yatırım

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)