Ana SayfaPiyasaMerkez bundan sonra da faizi sabit tutar---

Merkez bundan sonra da faizi sabit tutar

3 / 4
Merkez bundan sonra da faizi sabit tutar
23 Haziran 2015 - 14:33 www.borsagundem.com


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu faiz kararını açıkladı ve beklendiği gibi faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmedi.
TCMB, politika faizi olan gösterge repo faizini yüzde 7,50 seviyesinde sabit tutarken, gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 10,75, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 10,25, Merkez Bankası borçlanma faiz oranının yüzde 7,25'te bırakmış oldu.
Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaların geneline bakıldığında göze çarpan en önemli detayın; gıda fiyatlarında beklenen kısmi düzeltmenin katkısıyla kısa vadede enflasyonun düşeceği öngörüsünün yer alması oldu. Son dönemdeki gıda fiyatlarındaki artışın etkisiyle %8’in üzerine çıkan enflasyon ile ilgili Merkez Bankası’nın, daha önce karşılaşmadığımız farklı bir açıklama yaptığını söyleyebiliriz. Bunun yanında sıkı para politikası duruşu ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkilerine de yine vurgu yapıldığını da belirtmek gerekiyor. Bununla birlikte PPK'nın, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirdiği ifadelerine de yer verilmiş. Faiz kararı ile ilgili yapılan açıklamalarda genel itibariyle çok ciddi bir değişiklik gözlenmediğini de notlarımıza ekleyebiliriz.
Geçtiğimiz hafta yapılan FED toplantısı sonrasında, dolarda yaşanan değer kaybının Merkez Bankası’nın önümüzdeki kritik süreçte elini güçlendirdiğini söyleyebiliriz. Özellikle ABD ekonomisinden gelen son verilerin yanında geçtiğimiz Çarşamba günü FED Başkanı Yellen’in de vurgu yaptığı gibi, FED’in normalizasyon sürecinde hızlı davranmayacağı beklentisi piyasada ağırlık kazanmış durumda. FED sonrası oluşan küresel ortamın, TL tarafındaki değer kaybı baskılarının sınırlı kalması açısından kritik olduğunu düşünüyoruz. Buna rağmen, iç piyasada yaşanan koalisyon hükümetine yönelik belirsizlikler, son dönemde azalmış da olsa erken seçim ihtimalinin halen masada olması, bununla birlikte enflasyon riskleri de göz önünde bulundurulduğunda, Merkez Bankası’nın önümüzdeki kritik süreçte uzun bir aradan sonra faiz silahını kullanmasını beklemek sürpriz sayılmamalı.

Destek Menkul Değerler A.Ş. Finansal Analisti Emre ÖZGÜVEN 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)