Ana SayfaPiyasaMerkez kaldığı yerden devam ediyor---

Merkez kaldığı yerden devam ediyor

1 / 6
Merkez kaldığı yerden devam ediyor
22 Eylül 2015 - 14:21 www.borsagundem.com

TCMB: Bildiğiniz Gibi... O yüzden vakit kaybetmek yerine karar metnindeki büyüme ifadesini incelemek daha yararlı olabilir.
İkinci çeyrek büyüme analizimizde yılın ikinci yarısında büyümenin yatırımlarla sürmesini mümkün görmeyerek üç adet olası kaynaktan bahsetmiştik:
1.    Stoklara çalışma,
2.    Net ihracat, ve
3.    Hanehalkı harcamaları.
Şu ana kadar açıklanan otomotiv ve beyaz eşya verileri ilk varsayımı doğrulamakta. Tahminen firmalar ilk iki çeyrekte azalan stokları telafi edecekler. Üçüncü varsayım içinse ay sonunda Finansal İstikrar Komitesi’nin kredi kullanım koşullarına ilişkin alacağı karar belirleyici olacak.
Net İhracat konusunda kredi büyümesindeki yavaşlamayı değerlendirmek gerekiyor. Kredi büyümesinin referans %15 değerde tutulması ithalatı azaltıcı etki edebilir. Ek olarak yine karar 
metninde belirtildiği üzere Avro Bölgesi’ndeki sınırlı da olsa kısmi hareketlilik de ihracatın mevcut tempoda seyretmesini sağlayabilir. Böylece yılın ikinci yarısında Net İhracat büyümeye yeniden olumlu katkı vermeye başlayabilirse ekonomik büyüme sağlanırken dış denge de yeniden istikrara kavuşabilir.
Şu anda ekonominin “run-rate”inin %3,4 olduğunu unutmamak gerekiyor. Bizim büyüme beklentimiz %3,2. Riskler ise yukarı yönlü!

Ziraat Yatırım

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)