Ana SayfaPiyasaMerkez kaldığı yerden devam ediyor---

Merkez kaldığı yerden devam ediyor

2 / 6
Merkez kaldığı yerden devam ediyor
22 Eylül 2015 - 14:21 www.borsagundem.com

Destek Menkul Adnan Çekçen: Piyasalarda TCMB'nin 'faize değil dolara dokunmayacak' algısı hakim

Destek Menkul Değerler'den Araştırma Uzmanı Adnan Çekçen, piyasalarda Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın 'faize değil dolara dokunmayacak' algısının hakim olduğunu söyledi.
Adnan Çekçen Foreks'e yaptığı açıklamada, TCMB'nin piyasayı şaşırtmadığını ve faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmediğini 
belirterek, "Fed'in olası faiz hamlesine karşı bekleme kararı alan Merkez Bankası, ''bekle gör'' politikasına devam edecek gibi 
gözüküyor. Açıklanan karar metninde önceki notlara göre herhangi bir değişiklik de yok. Yine dış talepteki zayıflık ve yüksek kurun çekirdek enflasyon üzerindeki baskısına vurgu yapılmış" diye konuştu. 
Sadece ''Önümüzdeki dönemde Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın da katkısıyla büyüme kompozisyonunun kademeli olarak net ihracat lehine değişmesi beklenmektedir'' sözünün yeni bir ifade olarak metinde yer aldığına değinen Adnan Çekçen, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"İlerleyen dönemlerde bu tarafta bir toparlanma ve bunun da ihracata olumlu katkı sağlaması bekleniyor. Daha önce REK ve Zorunlu karşılıklara verilen faiz oranlarındaki güncelleme gibi bir dizi likidite önlemleri alan Merkez Bankası, bu ayı pas geçti. 
Karar sonrası ilk fiyatlamalara baktığımızda dolarda yukarı yönlü bir hareket söz konusu. Piyasalarda Merkez'in ''faize değil dolara dokunmayacak'' algısı hakim ve kura bir müdahale gelmeyeceği beklentisiyle TL varlıklarında zayıflama olduğunu görüyoruz. TCMB, şu anda haftalık politika faizinin de üzerinde ağırlıklı ortalama fonlama faiziyle TL tarafını sıkıştırmaya devam ediyor ve piyasanın tüm fon talebini karşılamıyor. Bu araçla TL'yi güçlü tutmaya çalışıyor. Ağırlıklı ortalama fonlama faizi muhtemelen artırılmaya devam edecek ve önümüzdeki dönemin kritik gelişmeleri izlenecek. Bir sonraki PPK toplantısı 21 Ekim tarihinde, aynı ay kritik FED toplantısı ise 28 Ekim tarihinde gerçekleşecek. Aynı zamanda piyasalar 1 Kasım'a kadar tekrardan seçim atmosferini yaşayacak. FED kısa vadede yurtiçi piyasalar açısından iyimser bir hava yaratsa da faiz artırım ihtimali masada olduğu sürece TL varlıkları üzerindeki baskı sürebilir. 
Dolar Merkez'in müdahale etmeyeceği beklentisiyle 3.00 TL üzerinde tutunmaya çalışıyordu. Bu seviye üzerinde kalındıkça kurun yeni zirve yapma isteği sürebilir. 2.98-3.00 TL bandı aşağı yönlü geçilemediği sürece kurda düşüşler sınırlı kalacak gibi gözüküyor."

Destek Menkul Değerler

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)