Ana SayfaPiyasaMerkez kaldığı yerden devam ediyor---

Merkez kaldığı yerden devam ediyor

3 / 6
Merkez kaldığı yerden devam ediyor
22 Eylül 2015 - 14:21 www.borsagundem.com

"İşte TCMB Kararları İle İlgili Merak Ettikleriniz Merkez Bankası Eylül ayı para politikası kararları biraz önce açıklandı. İşte soru - cevaplarla detaylar.

Faizler Değişti mi?

Piyasanın büyük bölümü tarafından beklendiği gibi faizler değiştirilmedi. Haftalık repo faizi %7.50, gecelik borç verme faizi 
%10.75, gecelik borçlanma faizi %7.25, geç likidite borç verme faizi de %12.25 seviyesinde sabit tutuldu. Ayrıca munzam karşılık ve ROK'larda da değişiklik yok.

Karar Metninde Neler Var?

Önceki aya göre en önemli değişikli ilk paragrafta. TCMB önümüzdeki dönemde AB ülkelerinin talebindeki artışın (?) katkısıyla 
ihracatta büyüme lehine değişme bekliyor. Tıpkı önceki toplantıda olduğu gibi yurt içi ve dışı riskler ile enerji ve gıda fiyatlarındaki oynaklıkları dikkate alarak daha sıkı bir likidite politikası uygulanma kararı aldık diyor TCMB. Ayrıca yine küresel para politikalarının normalleşmesine (Fed'in faiz artışı) karşı uygulanabilecek politikalar ele alınmış. 
 
Diğer Öne Çıkan Yorumlar Neler?


Önceki toplantı metninde olduğu gibi tüketici kredilerinin ılımlı seyrine, dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmelere ve enerji 
fiyatlarındaki gelişmelerin enflasyonu olumlu etkilemeye devam ettiğine dikkat çekiliyor. Diğer yandan kurlarda yaşanan oynaklığın çekirdek enflasyondaki iyileşmeyi geciktirdiğine vurgu var. Bu noktalara bir önceki toplantıda da değinilmişti.

Kararların Piyasa Etkisi Ne Oldu?

TCMB'den ileriye dönük bazı iyimser beklentilere (AB ülkelerinin talebindeki artış) karşı kurlardaki yükselişe karşı bir duruşun 
sergilenmemiş olması nedeniyle ilk anda lira satışları getirdi. TCMB'nin son toplantısından bu yana kurlarda yükseliş devam etmiş ve USDTRY, GBPTRY, EURTRY tüm zamanların en yüksek seviyelerini tazelemişti. Kararlar sonrası USDTRY 3.0650'lere kadar tırmanarak son bir hafta zirvesini yeniledi.
 
Dolarda Hangi Seviyelere Dikkat Etmeli?

Siyasi belirsizlikler ve hafta sonu Fed başkanlarından 2015 faiz artışı ile ilgili gelen açıklamalar USDTRY'de Fed kararları sonrası yaşanan gevşemenin kısa soluklu olmasına neden oldu. Yine bu nedenler ve TCMB'nin sessizliği yukarı yönlü risklerin aşağı yönlü risklere çok daha ağır bastığını düşündürüyor. Yani kısa vadede gelecek gevşemelerin uzun vadeye yayılma ihtimali düşük. 3.00 ve 2.98 ilk önemli destek seviyeleri, yukarıda ise 3.0450 ve 3.06 direnç seviyeleri."

Forex Koçu

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)