Ana SayfaPiyasaMerkez'in adımını analistler değerlendirdi---

Merkez'in adımını analistler değerlendirdi

1 / 3
Merkez'in adımını analistler değerlendirdi
10 Mart 2015 - 11:56 www.borsagundem.com

Merkez Bankası piyasaya rezerv opsiyon katsayısı ile 1.5 milyar dolar likidite sağlayıp, ardından da zorunlu karşılıkları artırarak 1.3 milyar dolar kasasına giriş sağlayacak.

Bu durumu analistler yorumladı. İşte analist yorumları:

Finans Yatırım/Kanlı: TCMB'nin hamlesi son derece yerinde ve önleyici

Finans Yatırım'dan Ekonomist Burak Kanlı, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB)  hamlesini son derece yerinde, önleyici bir hamle olarak nitelendirdi ve bankacılık sektörünün borçlanma vadesi üzerinde de olumlu etkide bulunacağına işaret etti.
Ekonomist Burak Kanlı Foreks'e yaptığı açıklamada, TCMB'nin ROK’un değiştirilmesi vasıtasıyla 1.5 milyar dolarlık döviz likidtesi sağlayacağını, ancak bu likidite bankaların yurt dışından kısa vadeli borçlanmalarına uygulanacak zorunlu karşılıklarda artışa gidilerek ayın 23'ünden itibaren geri çekileceğini belirterek, "Yani bu bir FX likiditesi sağlama operasyonu değil, bankaları yurt dışından uzun vadeli borçlanmaya yöneltme stratejisinin bir parçası" diye konuştu. 

TCMB'nin kısa vadede olmasa bile, daha uzun vadede FX likiditesinin daha kısıtlı ve daha pahalı olduğu bir döneme girileceği öngörüsüyle bankaların borçlanma vadelerini uzatmak istediğinin altını çizerek, şunları söyledi:
​"Zira, mevduat yaratımının yavaşlığından mütevellit bankaların çekirdek dışı yükümlülükleri son beş yılda Hızlı bir biçimde arttı ve bu sürdürülemez bir durum. TCMB bir yandan bankalara ödenecek zorunlu karşılık faizini mevduatın toplam yükümlülükler içindeki payına bağlayarak mevduat yoluyla finansmanı teşvik ediyor, diğer taraftan dış borçlanmanın da vadesini uzatmayı amaçlıyor.
Bu hamle son derece yerinde önleyici bir hamle ve bankacılık sektörünün borçlanma vadesi üzerinde de olumlu etkide bulunacaktır."

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Müfettiş10 Mart 2015 12:27

    Işık FX die küçücük bir firmanın ''araştırma müdürü'' Merkez hamlesi hakkında yorum yapıyor ve yeterli görmediğini söylüyor gerçekten trajikomik, başkasını bulamadılar heralde.

  • Sütçü Ramiz10 Mart 2015 12:22

    Sayin basci bırak müdahale etme dolar 2.80 üzerine çıksın bakalım kim ne konuşacak

  • VATANDAŞ10 Mart 2015 12:11

    merkez görevini layıkı ile yapıyor da, baştakiler çelme takıyorlar, bu yükseliş ankara ya olan güvensizlikten kaynaklanıyor, zira her kafadan bir ses çıkıyor....