Ana SayfaPiyasaMerkez'in adımını analistler değerlendirdi---

Merkez'in adımını analistler değerlendirdi

2 / 3
Merkez'in adımını analistler değerlendirdi
10 Mart 2015 - 11:56 www.borsagundem.com

Işık FX/Kocatürk: TCMB'nin son iki gündür yaptığı müdahalelerin piyasa için yeterli olmadığını görüyoruz

Işık FX Araştırma Müdürü Veli Kocatürk, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) son iki gündür yaptığı müdahalelerin piyasa için yeterli olmadığının görüldüğünü kaydetti. 

Araştırma Müdürü Veli Kocatürk, dün gerçekleşen döviz depo faizlerindeki değişiklik ile bugün açıklanan ROK değişikliğinin aynı yönlü bir müdahale olsa da, şu an için etkisinin görülemediğini vurguladı ve "Bunun ana sebebi piyasasın faizlere odaklanmış olmasıdır" diye konuştu. 
Hem TCMB’nin bağımsızlığının test edildiği hem de siyasi kanattan atılacak adımların beklendiği bir ortama girildiğine işaret eden Kocatürk, şu şekilde konuştu:
"Ayrıca dış kaynaklı riskler giderek artmaktadır. Geçtiğimiz hafta açıklanan ABD istihdam verileri ile Mart toplantısında FED’in 
“sabırlı” ifadesini kaldırması yüksek ihtimal görünüyor. Bu da doların hızla değer kazanmasını sağlıyor.
Bu ortamda MB’nin son 2 gündür attığı adımların biraz geç kaldığını görüyoruz. Eğer istihdam verisinden önce bu adımlar atılmış olsaydı kurdaki rahatlama daha yüksek seviyede gerçekleşirdi. Ayrıca sabah saatlerinde ekonomi bakanı Zeybekçi’nin yaptığı açıklamalarla da siyasi kantta geri adım atılmayacağı görünüyor. Bu durum kur üzerindeki baskının artmasına ve MB’nin çabalarının boşa çıkmasına sebep oluyor." 
Kocatürk, ilerleyen günlerde yeni rekorlar görülmese de, kurda yüksek seviyelerinin korunduğunun görüleceğini düşündüklerini belirterek, FED toplantısına kadar bu seyrin sürebileceğini ve kur tarafından 2.58 seviyesine yakın yerlerin halen yeniden alım olarak görülmeye devam ettiğini sözlerine ekledi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Müfettiş10 Mart 2015 12:27

    Işık FX die küçücük bir firmanın ''araştırma müdürü'' Merkez hamlesi hakkında yorum yapıyor ve yeterli görmediğini söylüyor gerçekten trajikomik, başkasını bulamadılar heralde.

  • Sütçü Ramiz10 Mart 2015 12:22

    Sayin basci bırak müdahale etme dolar 2.80 üzerine çıksın bakalım kim ne konuşacak

  • VATANDAŞ10 Mart 2015 12:11

    merkez görevini layıkı ile yapıyor da, baştakiler çelme takıyorlar, bu yükseliş ankara ya olan güvensizlikten kaynaklanıyor, zira her kafadan bir ses çıkıyor....