Ana SayfaPiyasaMerkez'in adımını analistler değerlendirdi---

Merkez'in adımını analistler değerlendirdi

3 / 3
Merkez'in adımını analistler değerlendirdi
10 Mart 2015 - 11:56 www.borsagundem.com


Meksa Yatırım/Ümüt: TCMB'nin bugünkü adımının likiditeye etkisinin sınırlı olacaktır

Meksa Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Eren Can Ümüt, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) ROK değişikliği ile ilgili adımının likiditeye etkisinin sınırlı olacağını düşündüğünü aktardı.
Ümüt Foreks'e yaptığı açıklamada, dün TCMB'nin bir hafta vadeli döviz deposu faiz oranlarını indirdiğini ve sepet kurda yaşanan sert yükselişten rahatsız olduğunu belli ederek piyasada döviz likiditesi artırma çabalarına giriştiğini hatırlatarak, "Bugün ise bankadan başka bir müdahalenin daha geldiğini görmekteyiz. TCMB rezerv opsiyonu katsayılarının değiştirilmesi yoluyla 13 Mart tarihinde piyasaya yaklaşık 1.5 milyar dolar tutarında döviz likiditesi sağlayacak. Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada kısa vadeli yabancı para yükümlülükler için zorunlu karşılık oranlarında yapılacak ölçülü artışlar  yoluyla 27 Mart 2015 tarihinde Merkez Bankası rezervlerine yaklaşık 1.3 Milyar ABD doları tutarın döviz ilave edecek. Bu karar ile bankacılık sistemine 2.8 Milyar dolarlık ek likidite sağlanmak amaçlanmakta" diye konuştu. 
TCMB'nin amacının kırılganlığa karşı uzun vadeli borçlanmayı teşvik etmek olduğunu vurgulayan Eren Can Ümüt, bu kararın likiditeye etkisinin sınırlı olacağını düşündüğünü ifade etti ve şunları söyledi:
"Dolayısıyla TCMB'nin almış olduğu bu kararların TL üzerinde net etkisi görülmemektedir. Yurt içerisinde TCMB'ye yöneltilen sert eleştirilerin yarattığı belirsizlik ve ABD tarafından gelen olumlu verilerin FED'in faiz artırım takviminin Haziran ayını işaret ettiği tarzında oluşan algı sonucu değerlenen doların etkisi ile USD/TRY paritesinde yükselişlerin devam etmesini beklemekteyim." 

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Müfettiş10 Mart 2015 12:27

    Işık FX die küçücük bir firmanın ''araştırma müdürü'' Merkez hamlesi hakkında yorum yapıyor ve yeterli görmediğini söylüyor gerçekten trajikomik, başkasını bulamadılar heralde.

  • Sütçü Ramiz10 Mart 2015 12:22

    Sayin basci bırak müdahale etme dolar 2.80 üzerine çıksın bakalım kim ne konuşacak

  • VATANDAŞ10 Mart 2015 12:11

    merkez görevini layıkı ile yapıyor da, baştakiler çelme takıyorlar, bu yükseliş ankara ya olan güvensizlikten kaynaklanıyor, zira her kafadan bir ses çıkıyor....