Ana SayfaPiyasaMerkez'in faiz için acelesi yok---

Merkez'in faiz için acelesi yok

5 / 6
Merkez'in faiz için acelesi yok
20 Kasım 2014 - 14:55 www.borsagundem.com

A1 Capital Menkul Değerler Araştırma Analisti Duran Eker, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) yılın son aylarına girdiğimiz bu dönemde faiz indirimi gerçekleştirmeyerek yeni yıla düşük kur seviyeleri ile girmeyi hedeflediğini düşündüklerini söyledi.
Duran Eker Foreks'e yaptığı açıklamada, PPK kararlarını açıklayan TCMB'nin herhangi bir sürpriz gerçekleştirmeyerek, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını %8,25, gecelik marjinal fonlama oranını % 11,25, gecelik borçlanma faiz oranını ise % 7,50 olarak sabit bıraktığını kaydetti. 
Duran Eker, sonrasındaki açıklamalarda gıda fiyatlarındaki yüksek seyrin enflasyondaki iyileştirmeyi geciktirdiğini belirten Başcı'nın, petrol fiyatlarındaki düşük seyrin enflasyon hedeflerine ulaşılmada yardımcı olacağını bildirdiğini vurgulayarak, "Özellikle Avrupa bölgesinde ekonomik sorunların yaşanması jeopolitik konum gereği Türkiye’nin elini güçlendirmekte. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin petrol ithalatı fazla olduğundan düşük petrol fiyatları ekonomiye olumlu katkı yapmakta. Düşük petrol fiyatlarının ekonomideki etkisinin olumlu hissedildiği Endonezya ve Hindistan gibi ülkeler faiz artırımı gerçekleştirmişti. Türkiye faiz artırımına gitmeyerek bu ülkelerden pozitif yarışmakta" diye konuştu.
Araştırma Analisti Eker, sıkı para politikasına devam edeceğini belirten TCMB'nin yılın son aylarına girdiğimiz bu dönemde faiz indirimi gerçekleştirmeyerek yeni yıla düşük kur seviyeleri ile girmeyi hedeflediğini düşündüklerini belirtti ve şunları söyledi:
"Açıklanan PPK kararları ile alımların arttığı TRY, USDTRY paritesinde sert satışlar yaşanmasına neden oldu. PPK kararının etkileri kısıtlı olarak hissedilmeye devam edebilir. Geri çekilmelerde 2,2215 seviyelerinin kırılması halinde, 2,2100 seviyeleri görülebilir. Ancak dün ABD tarafından açıklanan FED tutanakları ile birlikte doların güçlü seyrine kademeli olarak devam 
edeceğini ve orta vadede yükselişlerin gelmesini beklemekteyiz. Alımların gelmesi halinde ise bu yıl için görülebilecek maksimum seviyeyi 2,3000 olarak düşünmekteyiz."

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)