Ana SayfaPiyasaMerkez'in faiz için acelesi yok---

Merkez'in faiz için acelesi yok

6 / 6
Merkez'in faiz için acelesi yok
20 Kasım 2014 - 14:55 www.borsagundem.com

"Banka %8.25 seviyesinde bulunan 1-hafta vadeli repo faizi ile sirasiyla %7.50 ve %11.25 (piyasa yapici bankalar icin %10.75) 
seviyelerinde bulunan gecelik borclanma ve gecelik borc verme faizlerini sabit birakti. 
Toplanti sonrasi yayimlanan kisa bildiri notunda Merkez Bankasi, getiri egrisini yataya tutma suretiyle para politikasindaki siki 
durusun korunacagina iliskin taahudunu korudu. Banka, ayrica, basta enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranislari olmak uzere, enflasyonu etkileyen unsurlarin yakindan takip edilecegini vurguladi. 
Enflasyona iliskin olarak Banka, onceki bildiri notuna paralel, cekirdek enflasyon gostergelerindeki olumlu egilimin surdugunu ifade ederken, gida fiyatlarindaki yuksek seyrin enflasyon gorunumundeki iyilesmeyi geciktirdigini soyledi. Bununla birlikte Merkez Bankasi, basta petrol olmak uzere emtia fiyatlarindaki dususlerin 2015 enflasyon gorunumunu olumlu etkileyecegini belirtti. Banka, ekonomik aktiviteye iliskin olarak retoriginde ise degisiklige gitti. Banka, onceki bildiri notundan farkli olarak,  ic 
talebin buyumeye daha fazla katki saglayacagini ifade edereken, tuketici kredilerindeki ilimli seyir ile dis ticaret hadlerindeki 
olumlu gelismelerin cari dengedeki iyilesmeyi destekleyecegini ongordu. 
Merkez Bankasi'nin bugunku Para Politikasi Kurulu toplantisi, temkinli durusunun surdugune isaret ederken, bu durum Banka'nin kredibilitesini olumlu etkileyecek bir faktor olarak karsimiza cikiyor. Onumuzdeki donemde, gunluk likidte yonetiminin temel politika enstrumani olmaya devam edecegini hatirlatirken, sistemin efektif fonlama maliyetinin %8.25 - %8.50 araliginda salinmaya devam edecegini dusunuyoruz. 
Bu arada, 7 Kasim'da paylastigimiz Aylik Yatirim Bulteni'mizde de belirttigimiz uzere, basta baz etkileri olmak uzere emtia 
fiyatlarindaki dususlere bagli olarak enflasyonda 2015'in ilk yarisinda yasanmasi muhtemel dususun Merkez Bankasi'nin hareket alanini genisletebilecegini hatirlatiyoruz. Bu baglamda Banka'nin ozellikle 2015'in ilk yarisinda referans faizlerde indirim ihtimalinin surdugunu belirtiyoruz. 
Piyasalar acisindan bakildiginda, Banka'nin faizlerde degisiklige gitmemesi Turk lirasi gorunumunu olumlu etkileyecegini dusunuyoruz. Bununla birlikte, faizlerin sabit tutulmasi sonrasinda getiri egrisinin uzun tarafina olan ilginin (orta vadeli enflasyon beklentilerinde yasanmasi muhtemel iyilesmenin de etkisiyle) bir kademe belirgin olacagini tahmin ediyoruz. 
Esasinda karar sonrasinda UsdTry 2.236 seviyelerinden 2.226 seviyelerine hareket ederken, 10 yil vadeli tahvil faizi de %8.47'den %8.34 seviyelerine geriledi."

HSBC Yatırım

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)