Ana SayfaPiyasaMerkez'in faiz kararını uzmanlar yorumladı---

Merkez'in faiz kararını uzmanlar yorumladı

3 / 5
Merkez'in faiz kararını uzmanlar yorumladı
18 Şubat 2014 - 14:32 www.borsagundem.com

Akbank Merkez Bankası'nın faiz kararını şöyle yorumladı:

Kararda 3 önemli başlık öne çıkmaktadır:
1.TCMB, enflasyon görünümü ve beklentilerindeki bozulmanın altını çiziyor ve bu konuda belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı para politikası devam edecek. Son olağanüstü toplantıda yapılan sıkılaştırma önden yüklemeli ve güçlü. 
2.Kredi büyüme hızları kademeli bir yavaşlama eğilimine girdi. 2014 ilk çeyreğine ilişkin veriler yurt içi talebin ivme kaybedebileceğini göstermekte.  
3.TCMB, yurt dışındaki toparlanma ile birlikte net ihracatın büyümeye katkısının artmasını bekliyor. Bunun sonucu olarak cari işlemler açığında da belirgin bir iyileşme öngörüyor.
Yorum: Enflasyon beklentilerindeki bozulma devam ediyor ve TCMB'nin odak noktası. Mayıs 2013'ten beri 24 ay sonrasına ilişkin yıllık  enflasyon beklentilerinde toplam 83 baz puan bir artış 
görüldü: %5.80->%6.63. Şubat ayı beklenti anketinde de yapılan parasal sıkılaştırmaya rağmen bozulma devam etti. Kredi büyüme hızı  13 haftalık yıllıklandırılmış olarak Şubat'ın ilk haftasında %16.5'a geriledi (2013 sonu: %18). İç talebe ilişkin olarak  yurt içi otomobil satışları Ocak'ta yıllık %6 gerilerken, bütçe verileri  de Ocak'ta özel tüketim vergisinin yıllık %1 gerilediğine işaret etti. Ayrıca öncü göstergelerde de -kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endekslerindeki görünüm- gerileme söz konusu. İhracat sipariş beklentilerinde  de 2013 2. yarısından itibaren görülen ivmelenme Ocak ayında geri verilmiş gözüküyor.
TCMB, 28 Ocak'ta gerçekleştirdiği güçlü sıkılaştırmanın ekonomik etkilerini -enflasyon, cari açık ve döviz kuru-izlemeyi sürdürüyor. TL'nin değerinde kısmi bir istikrar kazanma görülmekle beraber  enflasyon ve cari açık görünümünde henüz bir rahatlama yok.  TCMB'nin oldukça uzun bir süre bu sıkı para politikasını sürdürmesini bekliyoruz."

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)