Ana SayfaPiyasaMerkez'in faiz kararını uzmanlar yorumladı---

Merkez'in faiz kararını uzmanlar yorumladı

4 / 5
Merkez'in faiz kararını uzmanlar yorumladı
18 Şubat 2014 - 14:32 www.borsagundem.com

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok, ekonominin şu anda öngörülenden daha belirgin yavaşlayacağını düşündüklerini kaydederek, bu beklentilerinde ihracatın yapacağı pozitif katkının da, kamudan beklenen desteğin de dahil olduğunu söyledi.
Gizem Öztok Foreks'e yaptığı açıklamada, enflasyonun 3-6 aylık vadede %9-10 bandına yükselme ihtimaline değindi ve dolayısıyla da enflasyon beklentilerindeki bozulmanın daha da artmasını beklediklerini söyledi.
Öztok, gelişmekte olan ekonomilerde son iki haftadır görülen iyimserliğe şüphe ile yaklaştıklarının altını çizerek, şu şekilde konuştu:
"2008 kriz sonrası dönemde geldiğimiz global ekonomik ortamın ve global para politikasında yaşanan değişimin etkilerinin daha da belirginleşmesini bekliyoruz. 
Bunun da Gelişen Piyasalar açısından olumsuz olmaya devam etmesini bekleriz.  Türkiye’nin de bu kümede en kırılgan ekonomi olduğu aşikar. Bu hikayenin de henüz başında olabiliriz. (burada kastettiğimiz kurda yaşanması muhtemel yeni bir şoktan ziyade büyümenin çok daha uzun süre baskı altında kalmasıdır)
Son dönemde önemli ekonomik göstergelerde yaşanan kötüleşmeyi notlarımızda paylaşıyoruz. Tüketici güveni ve reel kesimde yaşanan kötüleşmelerin azımsanmaması gerekiyor. 
Kredilerin önceki dönemlerde davranışlarına baktığımızda 6 ay gibi kısa bir sürede %40’lardan %20’lere doğru ani düşüşlerin gerçekleştirdiğini biliyoruz.  (Eyl08-Şub09 ya da Eyl11-Nis12 
dönemleri)
Dolayısıyla ekonomi üzerinde beklenenden çok daha yüksek bir baskı ve kredilerde belirgin bir yavaşlama görme riskimiz var.
Bu kapsamda yıl içinde MB’nın ister istemez munzam karşılıklarda düşüşe gitmesini bekliyoruz.
MB 28 Ocak’ta ara toplantı yaparak yüklü bir faiz artırımına gitmişti. Bugünkü toplantısında ise hiç bir değişikliğe gitmediğini görüyoruz.
*Faiz koridoru %8-12 olarak korunuyor
*Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı % 10,
*Geç Likidite Merkez Bankası borç verme faiz oranı % 15.

Detaylar 

*Enflasyon beklentilerindeki bozulma devam ediyor ve MB bunu yakından izliyor
*MB bu bozulmayı kontrol etmek için güçlü ve önden yüklemeli bir parasal sıkılaştırmaya gitmiştir. 
*Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir.
*Kredi büyüme hızları kademeli bir yavaşlama eğilimine girmiştir. 
*2014 yılı ilk çeyreğine dair açıklanan veriler özel kesim yurt içi nihai talebinin ivme kaybedebileceğini göstermektedir. 
*Bununla birlikte yurt dışı talepteki toparlanmanın da etkisiyle net ihracatın büyümeye yaptığı olumlu katkının artması beklenmektedir. MB notunda yeni ya da dikkat çeken bir açıklama bulunmuyor."

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)