Ana SayfaPiyasaMerkez'in faiz kararını uzmanlar yorumladı---

Merkez'in faiz kararını uzmanlar yorumladı

2 / 4
Merkez'in faiz kararını uzmanlar yorumladı
17 Mart 2015 - 14:29 www.borsagundem.com

Alternatifbank/Şenol: TCMB'nin enflasyona dair risk algısının yükseldiği görülüyor

Alternatifbank Ekonomisti Serdar Şenol, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) son dönemde enflasyon beklentilerindeki bozulma ve kurdan enflasyonda geçiş unsurlarına dair risk algısının yükseldiğinin görüldüğüne işaret etti.
Serdar Şenol Foreks'e yaptığı açıklamada, TCMB'nin %7.5’deki politika faizini ve faiz koridoru alt ve üst bantlarını %7.25 ve 
%10.75 olarak koruduğunu söyledi ve "TCMB son dönemdeki kur dalgalanmaları ve bağlı olarak enflasyon görünümündeki bozulma riskine bağlı olarak faizleri değiştirmeme kararı aldı. TCMB’nin yorumlarında öncelikle enflasyona dair vurgular dikkat çekiyor" diye konuştu.
Ekonomist Şenol, TCMB'nin çekirdek enflasyondaki düşüşün devam edeceği öngörüsünü metinden çıkartırken, Banka'nın temkinli para politikası tavrının enflasyon beklentilerini olumlu etkilediği görüşünü de çıkartmış durumda olduğuna işaret etti ve sözlerini şu şekilde sürdürdü: 
"TCMB’nin son dönemde enflasyon beklentilerindeki bozulma ve kurdan enflasyonda geçiş unsurlarına dair risk algısının yükseldiğini görmekteyiz.
TCMB, metnin kalanında büyük ölçüde önceki yorumlarını korurken, küresel belirsizlikler ve gıda fiyatlarına dair riskler nedeniyle temkinli para politikası tavrını koruyacağını vurgulamakta. Bu toplantıda faiz oranlarını düşürülmemesi de bu temkinli tavrın sonucu olarak vurgulanmakta. 
Gelecek dönemdeki para politikası ise enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacak. 
Mevcut kur düzeylerinin sürmesi ve dalgalanmaların sürmesi halinde TCMB’nin gelecek toplantılarında faiz indirim şansı kalmamış durumda.
Daha önce yıl sonu için %6’lara kadar düşebilme olasılığı düşünülen enflasyonun, mevcut koşullar altında yıl sonunda %7’lerde kalabileceğini düşünüyoruz. TCMB’nin hedeflerine yaklaşılması için şimdilik tek yol kurda istikrar ve TL’nin değer kazanımı olarak görülüyor.     
Açıklama ardından USD/TRY 2.6170 düzeyinden 2.6070’lere kadar gerilerken, 10 yıllık tahvil %8.44’ten %8.38’e indi. Yarınki FED toplantı kararın öncesinde şimdilik etkiler geçici kalabilir. "

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)