Ana SayfaPiyasaMert Gıda ve GSD Holding sorusu---

Mert Gıda ve GSD Holding sorusu

2 / 2
Mert Gıda ve GSD Holding sorusu
25 Aralık 2015 - 08:22 www.borsagundem.com

GAYRİ FAAL ŞİRKETİN HİSSESİ NEDEN ALINSIN Kİ?

SORU-
Sizce Mert Gıda’nın bu sert çıkışından ve inişinden sonra  fabrika satışı haberi gelirse durumu ne olur? Bir hedef fiyat söyleyebilir misiniz? Yatırım için alım yapılmalı mı? Teşekkür ederim.

Mutlu 

CEVAP
-Borsada yatırımda bulunurken şüphesiz risk alınır. Ancak gereksiz risk alınmasını doğru bulmuyoruz. Bununla birlikte borsada gereksiz risk alanların sayısının hiç de az olmadığını görebiliyoruz. Gereksiz riskten kast ettiğimiz ise zarar eden ya da mali yapısı bozuk olan firmalara yatırımda bulunulmasıdır. Eğer bir şirketin mali yapısı bozuk ya da sürekli zarar ediyorsa o firmaya özellikle bireysel yatırımcıların gerçekleştirileceği yatırımın da anlamı olmayacaktır. Böylesi bir firmaya ancak zarardan kâra döneceğine dair güçlü işaretlerin alınması halinde yatırım yapılabilir. Aksi taktirde yatırılan nakdin değil getiri sağlaması tamamının kaybolması dahi söz konusu olabilecektir.

Mert Gıda da bu tespitten müstesna değil. Şirket sürekli zarar eden bir yapıya sahip. Son açıklanan 2015 yılı dokuz aylık bilançosunda da zarar devam ediyor. Birikmiş geçmiş yıl zararı ise 19,5 milyon TL’ye ulaşmış durumda. Öz sermayesi de negatifte. Halihazırda gayri faal durumda olan ve satış geliri bulunmayan firmanın hissesinde istikrarlı bir çıkış için neden bulunmuyor. Kuşkusuz spekülatif bir çıkış için firmayla ilgili herhangi bir gelişme gerekçe yapılabilir. Fakat asıl olan uzun vadeli yükselme potansiyelinin olup olmadığıdır. Bu ise firmanın tekrar faaliyete geçebilecek bir enerjiye kavuşması ile alakalı olacaktır. Mevut şartlardaysa bu güç gözlenmemekte.

Tüm bunlardan ayrı olarak firmanın Eskişehir'de bulunan fabrika binasının henüz satılmadı. Daha önce satış vaadi sözleşmesi yapılan bir alıcının yükümlülüklerini yerine getirmediği için satışın gerçekleşemediği belirtilmekte. 11 Aralık 2015 tarihli açıklamada bu alıcı ile de görüşmelerin halen devam ettiği bildirilmekte.

Faaliyeti durmuş ve öz sermayesi negatife düşmüş firmalar yerine kârını artıran şirketlerin takip edilmesinde fayda var.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)