Ana SayfaPiyasaBanka hisselerinin durumu ne olacak?---

Banka hisselerinin durumu ne olacak?

3 / 6
Banka hisselerinin durumu ne olacak?
30 Temmuz 2018 - 10:27 www.borsagundem.com

KAYIPLAR YÜKSEK

Fitch'ten ve Moody's'den arka arkaya gelen bu haberler, banka hisselerindeki satışları daha da artırdı. Yılbaşından 24 Temmuz'a kadarki süreçte Akbank, Albaraka, Garanti, Halkbank, İş Bankası C, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), Vakıfbank ve Yapı Kredi Bankası (YKB) hisselerinin tümü yatırımcılarına kaybettirdi. Hisse fiyatlarında yüzde 43'lere varan düşüşler oldu.

Bankalar özelindeki bu negatif ayrışmanın en temel nedeni olarak not indirimlerinin bankaların borçlanma maliyeti üzerinde olumsuz etki edeceği ve maliyetlerdeki olası yükselişlerin net kârlar üzerinde baskı yaratacağı öngörüsünün etkili olduğu kaydediliyor. Takipteki krediler oranında (NPL) yükselişler olması da bu beklentiyi artırıyor.

KÂRLARDA ÇEYREKSEL DARALMA

Peki, bankalar için ikinci çeyrek ve sonrasına yönelik öngörüler nasıl şekilleniyor? Şeker Yatırım Bankacılık Analisti Sevgi Onur, ikinci çeyrekte takip ettikleri bankalar için kârlılıkta ilk çeyreğe göre yüzde 7,9 daralma, yıllık bazda yüzde 11 artış modelliyor. Kamu bankalarının kredi ve mevduatlarında görece daha güçlü büyüme, takipteki krediler rasyosunda hafif artış ve kredi-mevduat makasında iyileşme bekleyen Onur, net faiz marjında 23 baz puanlık iyileşme öngörüyor. Sevgi Onur, bu çeyrekte net ücret ve komisyon gelirlerinde yüzde 2,3 artış, ticari işlem zararlarında yüzde 23,3 azalma ve 396 milyon TL'lik temettü geliri elde edileceğini tahmin ediyor. Onur, diğer faaliyet gelirlerinde daralma, beklenen zarar karşılıklarında zayıf TL ve yeni takipteki krediler oluşumu nedeniyle yüzde 13,6 artış, faaliyet giderlerinde yükseliş görülebileceğini de söylüyor.

Yatırım Finansman Kıdemli Bankacılık Analisti Gökay Böbek, takip listesindeki bankaların net kârının, karşılık giderindeki artış ve diğer gelir kalemindeki gerilemeyle, çeyreksel yüzde 3 daralmasını öngörüyor. Böbek, ikinci çeyrekte Garanti'den ve YKB'den göreceli olarak yıllık bazda daha yüksek kâr artışı bekliyor. Ancak Böbek, bankacılık sektöründe karşılık giderlerinde artış olabileceği uyarısında da bulunuyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)