Ana SayfaPiyasaO şirket bu yıl da temettü dağıtır mı?---

O şirket bu yıl da temettü dağıtır mı?

1 / 2
O şirket bu yıl da temettü dağıtır mı?
06 Mart 2017 - 08:09 www.borsagundem.com

BU AY İÇİNDE BELLİ OLUR

SORU- Ecbyo bu sene kar payı dağıtılacak mı? Ne zaman ve ne kadar? 

Ali Zubari 

CEVAP- Son yedi yıldır yatay bir seyir izleyen yatırım ortaklıklarına yatırımda bulunanların seçici olmaması halinde kazanç elde edemedikleri görülüyor. Sektörün performansını ölçen BIST Yatırım Ortaklıkları Endeksi de uzun bir aradan sonra geçtiğimiz aralık ayında piyasadaki genel çıkışla birlikte yükseldi. Eczacıbaşı Yatırım Ortaklığı ise sektörün üzerinde bir performans sergilemiş görünüyor. Bununla birlikte dolar bazlı verilerle takip edildiğinde hissenin 2013 yılından bu yana değer kaybettiğini göz ardı etmemeli. 

Temettü verimliliği açısından bakıldığındaysa, borsada düzenli temettü ödemesinde bulunan firmalara ait hisselerin diğerlerine göre daha iyi bir yükseliş sergiledikleri gözleniyor. Eczacıbaşı Yatırım Ortaklığı ise düzenli olmamakla birlikte kâr payı dağıtan firmalar arasında yer alıyor. Son on yılda beş defa temettü dağıtırken ortalama iki yılda bir kâr payı verdiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Firmanın düzenli kâr payı dağıtamamasında düzensiz kârlılık yapısı etkili olmakta. Son beş yılda bir yıl kâr ederken ertesi yıl zarar etti. Zarar edilen yılı takip eden senede doğal olarak temettü ödenmedi. Son olarak 2015 yılında temettü ödemesinde bulundu. Şirket 2015 yılında zarar ettiği için 2016 yılında temettü vermedi. Açıklanan 2016 yıl sonu bilançosuna göre kâr eden firmanın 2017 yılında temettü ödemesinde bulunma olasılığı olmakla birlikte gerçekleşen kâr rakamının düşüklüğü ister istemez tereddütlerin oluşmasına neden oluyor. 

Şirketten yapılan açıklamalardaysa henüz kâr payı ödemesine dair bir bilgi bulunmuyor. Bu anlamıyla temettü ödemesinde bulunup bulunmayacağına dair net bilgiyi mart ayı içinde açıklaması beklenmeli. Şirketin kâr dağıtımına karar vermesi halindeyse bunu nisan ya da mayıs ayında dağıtması beklenmeli.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ06 Mart 2017 18:28

    temmetü konusu adil ve yatrımcı lehine olan bir düzenleme degil çünkü karın çogunlugu yönetime devrediliyor küçük yatrımcıya avcunu yala der gibi başiş veriliyor bu düzen haksızlıkdır.