Ana SayfaPiyasaUzmanlar hangi sektör hisselerini öneriyor---

Uzmanlar hangi sektör hisselerini öneriyor

1 / 3
Uzmanlar hangi sektör hisselerini öneriyor
07 Kasım 2016 - 10:22 www.borsagundem.com

Kasım ayının gelmesiyle piyasalar yoğun gündem maddeleriyle kritik bir sürece girdi. Yurtdışında ABD seçimleri ve FED'in faiz kararının, yurtiçinde kredi notu ile siyasi ve jeopolitik gelişmelerin takip edileceği bu dönemde, uzmanlar BIST-100'de negatif baskı olabileceğini öngörüyor. Yatırımcılara 75.000 ve altındaki seviyelerden 'alını' yapmaları önerilirken, 'iyi analizlerle ağırlıklı sanayi hisselerinden portföy oluşturun' mesajı veriliyor.

Kasım ayıyla birlikte piyasalar için oldukça 'kritik' geçmesi beklenen 2016'nın son iki ayına girdik. Bu dönemde dikkatler, öncelikle 8 Kasım'da yapılacak ABD başkanlık seçimlerinde ve FED'in aralıktaki toplantısında olacak. Seçimden çıkan sonucun, bankanın bundan sonraki rotasını belirlemesinde en önemli etken olacağı ifade ediliyor. FED beklenildiği gibi 1-2 Kasım FOMC toplantısında faiz aksiyonu almadı. Uzmanlar, bankanın 'ABD başkanlık seçimleri öncesi net mesajlar vermekten kaçındığı' yorumunu yapıyor. Ancak politika açıklamasında yapılan nüans değişiklikleriyle, bir sonraki aya ilişkin faiz artırımına açık kapı bıraktığını da vurguluyor. Piyasadaki genel kanı, Clinton'ın başkan seçilmesi halinde bankanın aralıkta faiz artıracağı ve 2017'ye de en az iki faiz artırımı beklentisiyle gireceği yönünde. Trump'ın seçilmesi halinde ise mevcut FED yönetimiyle yola devam etmeyeceği bilindiğinden, tablo belirsiz görünüyor. Bu nedenle seçim sonuçları ve FED'in aralıktaki kararı son derece kritik bir öneme sahip. Buna ek olarak petrol fiyatlarının küresel piyasalarda sert düşüşünü sürdürmesi talep endişelerini gündeme getirdiğinden, 30 Kasım'daki OPEC toplantısı önem arz ediyor. Aynı şekilde Brexit süreci ve sterlinin seyri de takip edilen diğer bir başlık olarak öne çıkıyor.

NEGATİF BASKI OLABİLİR

Yurtdışı başlıklar böyle sıralanırken yurtiçinde de haftanın son günü HDP’li milletvekillerinin tutuklanması ve Diyarbakır'daki bomba patlaması olayı piyasaları tedirgin etti. Borsa endeksi yüzde 5,19 kayıp yaşayarak 74.267'ye geriledi. Önümüzdeki süreçte de izlenecek önemli konular bulunuyor. S&P ve Fitch'in kredi notu değerlendirmesi, TCMB faiz kararı ile Musul ve Suriye'de yaşanan gelişmeler takip edilecek ana başlıklar olarak öne çıkıyor. Siyasi tarafta ise başkanlık sistemi ve olası referandum tartışmaları gündemdeki yerini koruyacak. BİST-100 Endeksi, eylülü 76.500 seviyelerinden kapatmıştı. Şeker Yatırım analistleri ekimde BİST'in, FED'in aralıkta faiz artırım beklentilerinin yükselmesi, artan jeopolitik riskler, TL'deki değer kaybı ve faizlerdeki yükselişe rağmen, beklentileri dâhilinde yurtdışı borsalardan pozitif ayrışarak 80.000'in üzerini test ettiğini dile getiriyor. Ekimdeki bu pozitif ayrışmanın nedenini ise, 'BİST'in benzer piyasalara göre ucuz kalması ve Moody's not indirimi beklentisinin büyük oranda önceden fiyatlanması' olarak açıklıyor. Ancak kasımda yurtiçi piyasaların kısmen zayıf performans göstermesini bekleyen analistler, BlST üzerinde negatif baskı öngörüyor. Aracı kurum bu beklentiler ışığında portföyündeki tahvil ağırlığını yüzde 60'tan yüzde 55'e çekerken, döviz ağırlığını yüzde 10'dan yüzde 15'e yükseltiyor. Hisse senedi ağırlığını ise yüzde 30'da sabit tutuyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)