Ana SayfaHisse Öneri ListesiOyak Yatırım'dan 4 hisse önerisi---

Oyak Yatırım'dan 4 hisse önerisi

1 / 4
Oyak Yatırım'dan 4 hisse önerisi
14 Mayıs 2012 - 11:39 www.borsagundem.com

Oyak Yatırım, Vakıfbank hedef fiyatını 3.88 TL´den 3.72 TL´ye çekti.
Raporda şu değerlendirme yapıldı:
"VAKBN yılın ilk çeyreğinde piyasa beklentisi olan 330 mln TL ve bizim beklentimiz olan 352mnTL´nin oldukça üzerinde 420mnTL net kar açıkladı... Beklentimizin üzerindeki karın ana nedeni, beklentimizin oldukça üzerindeki sermaye piyasası karı ve diğer bankacılık gelirleri oldu.
Yılın ilk çeyreğinde net kar marjı, oldukça güçlü kredi büyümesine rağmen, %3.76 seviyesinde beklentimizin çok hafif üzerinde gerçekleşti. TL kredi getirilerindeki artış 63baz puan olurken, mevduat maliyetleri 128baz puan arttı. Ancak YP taraftaki marjlarda iyileşme sayesinde, çeyreksel net kar marjı beklentimizin hafif üzerinde gerçekleşmiş oldu. YP kredi getirileri 63baz puan artarken, mevduat maliyetleri, %24´lük güçlü YP mevduat artışına rağmen 22baz puan geriledi. TL mevduatlardaki artışta %7 ile sektörün oldukça üzerinde gerçekleşmiş oldu. Toplamda çeyreksel baz da %7.7 artan mevduatlar sayesinde, %8.7´lik TL ve %4.8´lik YP kredi büyümesi
rahatlıkla fonlandı.
Komisyon gelirleri, beklentimiz olan düşüşün de üzerinde, yıllık %24 oranında azalırken beklentimizin 20mnTL altında kalmış oldu. Operasyonel giderler ise yıllık bazda %13 oranında beklentimize paralel arttı. Komisyon gelirlerinin operasyonel giderleri karşılama oranı %10´un üzerinde azalarak %17.5 seviyesine gerilerken, maliyetler/gelirleri oranı ise daha yüksek gelirler sayesinde %4´ün üzerinde azalarak %39 seviyesine gerilemiş oldu.
55mnTL´lik temettü gelirleri beklentimizin hafif üzerinde gerçekleşirken, diğer bankacılık gelirleri bu çeyreğe damgasını vuran en önemli kalem oldu. 223mnTL´lik diğer bankacılık gelirlerinin ana kalemleri 131mnTL´si geçen sene karşılık ayrılan takipteki kredilerden yapılan tahsilatlar, 20mnTL´si yapılan mevzuat değişikliğine bağlı olarak serbest bırakılan çek karşılıkları ve 31mnTL´si de geçen dönemde ayrılan serbest karşılıkların iptal edilmesinden oluştu.
Varlık kalitesine baktığımızda, bankanın yeni takibe alınan kredilerin nominal rakamının geçen çeyreğe göre hafif azaldığını görsekte, hala seviye olarak yüksek seyrettiğini görüyoruz. Bankanın ilk çeyrekte takibe alınan kredilerin %66´sını tahsil etmeyi başarması sayesinde, nominal takipteki kredi rakamı yalnızca %1 oranında arttı. Krediler için ayrılan karşılıkların oranı ise %95 seviyesinde yatay seyretmeye devam etti. Spesifik kredi risk maliyeti 88baz puan ile çeyreksel bazda yatay kalırken, toplam risk maliyeti çeyreksel bazda daha düşük diğer karşılık giderlerine bağlı olarak 33baz puan azalarak 1.67% seviyesine geriledi.
Bankanın sermaye yeterllilik rasyosu yüksek çeyreksel kar ve varlıkların yeniden değerlemesinden gelen pozitif katkının da etkisi ile %5 oranında artan risk ağırlıklandırılmış varlıklara rağmen, %13.4 seviyesinde sabit kalmayı başardı. Bankanın özsermaye getirisi %6 oranında artarak %17.5 oranında gerçekleşti. Banka için net kar tahminimizi, ufak miktarda arttırdığımız diğer karşılık giderlerine bağlı olarak %2 oranında düşürdük, bu nedenle hedef hisse fiyatımız 3.88TL’den 3.72TL’ye geriledi. Banka için %16’lık yükseliş potansiyeli ile “ENDEKSİN ÜZERİNDE GETİRİ” tahminimizi koruyoruz."

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)