Ana SayfaPiyasaÖzbal Çelik-Erciyas Çelik ve THY sorusu---

Özbal Çelik-Erciyas Çelik ve THY sorusu

2 / 2
Özbal Çelik-Erciyas Çelik ve THY sorusu
29 Haziran 2017 - 09:13 www.borsagundem.com

ALIMLAR ÇIKIŞI DESTEKLİYOR

SORU (2) - THYAO pd/dd altında. Türkiye’nin ve global uçuş şirketleri içerisinde hatırı sayılır bir firma nasıl olur da pd/dd altında kalır. Hisseyi bir yıllık vadede nerede görüyorsunuz? 

Selim Tanış

CEVAP - Borsada işlem gören şirketlere ait hisseler bazı zamanlar sektörde yaşanan gelişmelere ya da piyasanın hareketine uygun olarak iniş ve çıkışlar sergileyebilir. Şüphesiz bu noktada asıl önemli olan firmanın mali yapısının ne durumda olduğu ve ileriye dönük umut vadedip etmediğidir. Türk Hava Yolları’nı takip ederken de bu bakış açısını göz ardı etmemeli. 

Şirketin mali yapısı incelendiğinde geçtiğimiz yıl kötü bir dönem geçirdiğini ve sonucunda da zarar ettiğini görmekteyiz. Türkiye ile Rusya arasındaki kriz ve buna ilave olarak gelen turist sayısındaki ciddi kayıplar sektör açısından olumsuz sebepler arasında yer alırken piyasaya yönelik duyulan kaygı yabancı yatırımcıların satış yönlü işlemlerde bulunmasına yol açtı. Buna bağlı olarak hissedeki düşüş de ciddi şekilde geriledi. Şirket 2017’nin ilk çeyreğinde de zarar etmesine rağmen yabancıların hisseye yönelik güçlü beklentisi çıkışı destekledi. Takas verileri takip edildiğinde söz konusu durum daha net bir şekilde ortaya çıkmakta. Takas verilerine göre yabancı yatırımcı 2015 ve 2016 yıllarında satış ağırlıklı işlemlerde bulunurken gerçekleşen net satış tutarı 951 milyon doları buldu. Şirketin zararını sürdürmesine rağmen yabancıların alıma dönmesiyse hissedeki çıkışı destekliyor. Takas verilerine göre halka açık kısım içindeki yabancı payı yılın ilk günü yüzde 20,35 seviyesindeyken oran 14 Haziran 2017 günü yüzde 35,74’e çıktı. Bu süre içinde gerçekleşen net alımlar ise 205,6 milyon doları buldu. Alımların devam etmesi hissedeki çıkışın da sürmesinde etkili oluyor. Gerçekleşen alımların etkisiyle hisse, 1 Aralık 2016 günü en düşük 4,54 TL’yi görürken 28 Haziran 2017 günü kapanışın 7,99 TL’den gerçekleşmesine imkan tanıdı. Alımların devam etmesi hissedeki çıkışın da sürmesi için uygun zeminin oluşmasını sağlayacaktır. 


ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ckync29 Haziran 2017 09:39

    14,50 tl hedef. çok geride kaldı. yükselişten nasibini alamadı. Endeks 70.000 de iken 10,50 ye alınıp satılıyordu. Rusya krizinden sonra çok geri kaldı.