Ana SayfaPiyasaÖzgür Güneri’den bomba gibi tüyolar---

Özgür Güneri’den bomba gibi tüyolar

6 / 9
Özgür Güneri’den bomba gibi tüyolar
03 Haziran 2015 - 10:43 www.borsagundem.com

SPK VE BORSA İSTANBUL ANINDA HERŞEYİ GÖRÜYOR

-Yeni A-B-C-D gruplamanın borsadaki etkisini siz nasıl hissetiniz? Bu gruplama manipülatif işlemleri engelledi mi? Yatırımcı tercihlerinde, bakışlarında bir değişiklik oldu mu?

Özgür Güneri: Biz Finansinvest olarak, SPK ve Borsa İstanbul’un koyduğu regülasyonlardan çok daha sıkı bir risk yönetimi sistemi uyguluyoruz. Dolayısıyla bizim açımızdan zaten likiditesi çok düşük, yatırımcıların rahat alıp satamadığı, şeffaflığı nispeten göreceli olarak az olan şirketlere zaten mesafeli yaklaşıyoruz. Onlara kredi kullandırılması veya farklı yatırım imkanlarının sağlanmasında çok muhafazakâr davranıyoruz. O yüzden doğrudan etkileyen bir durum olmadı.

Bence buradaki ana değişiklik nispeten farklı yatırımcı tiplerinde hissedilmiş olabilir. Manipülatif hareketler veya büyük fiyat hareketleri her borsada yaşanıyor. Önemli olan bunun borsanın ne kadarlık bir oranını oluşturduğu. Bence ona bakmak lazım. Türkiye’de ben bu oranın düşük olduğunu düşünüyorum. İşlem hacmine baktığımızda da işlem gören ilk 10 hisse senedi zaten yüzde 70-80’ini kapsıyor. O yüzden yatırımcılar tercihlerini bir nevi o yönde kullanmış oluyorlar.

Bakın manipülatif hareketler bütün dünyada var. Regülasyon bazı şeyleri koyar, başkaları bunları esnetmeye çalışır ve bu süreç her zaman devam eder. Aslında bu işin doğası da diyebiliriz. Bildiğim kadarıyla SPK ve Borsa İstanbul’un çok ciddi gözetim sistemleri var. Dolayısıyla anında her şeyi görüyorlar. Hatta bu Nasdaq girişiyle beraber o tarafta da yeni gelişmeler olacağını bekliyorum.

Dediğim gibi bizim çok gündemimizde olan bir konu değil. Biz düzgün yatırım yapmak isteyen bireysel ve kurumsal yatırımcıların peşinden koşuyoruz. Ama borsa açısından tabi ki çok olumlu. Manipülasyon ve o tür yatırımcıları sıkıntıya sokacak konuların ortadan kalkması çok önemli. Ama burada yatırımcılara da çok iş düşüyor. Özellikle mağdur oldum diyen yatırımcıların bir kısmının aslında çok kısa sürede çok büyük getirilerin peşinde koşarken sıkıntıya düştüklerini düşünüyorum. O yüzden bu sadece bir kişinin ya da SPK’nın veya borsanın görevi değil. Bu tüm sektörün görevi olmalı…

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Küçük Yatırımcı04 Haziran 2015 08:30

    Bence Özgür Bey çok haklı. Biz yıllarca ülkemizde kaos olacak daha kötü olacak diye dolara saldırdık Elin conisi bizim ülkemize daha cok güvendi sonuc borsanın yüzde62 yabancıların maliyetleri dipte... Özgür Beye kesin kez katılıyorum... Doları severek yabancıları , conileri fonluyoruz...

  • Ozan03 Haziran 2015 16:21

    Dolar konusunda haklı, dolar alacağınıza altın alın bari hiç olmazsa diğer ülkeleri fonlamazsınız. USD alın diyenler aslında bu ülkeye kötülük ediyorlar. Ayrıca, altın 1040-1050 usd'ye düşerse alınabilir uzun vadeli.

  • YY03 Haziran 2015 11:40

    Bence euro.