Ana SayfaPiyasaPınar Süt ve Gedik Yatırım Holding sorusu---

Pınar Süt ve Gedik Yatırım Holding sorusu

1 / 2
Pınar Süt ve Gedik Yatırım Holding sorusu
31 Mart 2017 - 08:35 www.borsagundem.com

FİYAT KAZANÇ ORANI ORTALAMALARDA

SORU (1) - Pınar Süt karını düzenli olarak artıramıyor bunda giderlerin şişirilmesinin etkisi nedir? Birde Dimes ile birlikte 2 yıldır okul sütü ihalesini alıyorlar. Bunun yıl sonuna etkisi ne olur sizce? 

Yunus Kuştaş  

CEVAP - Mayıs 2015’te en yüksek seviyesi 22,71 TL’ye kadar çıkan Pınar Süt sonrasında hızla değer yitirdi. Hisse, 2016 yılında 13-18 TL fiyat aralığında gidip geldi. Son olarak 31 Ocak 2017 günü en yüksek 17,26 TL’ye kadar çıktı ve ardından gelen satışlarla birlikte düştü. 30 Mart 2017 günü ise 15,63 TL’den kapandı.

Pınar Süt, 2016 faaliyet döneminde satış gelirini yüzde 5,38 artırmasına rağmen dönem sonunda kârını yüzde 3,56 oranında düşürdü. Esas faaliyet kârı artmasına rağmen yükselen finansal giderler nedeniyle dönem sonunda kârında düşüş yaşandı. Şirketin dönem sonunda esas faaliyet giderini artırdığı göz önüne alındığında faaliyet giderleri ve maliyetlerdeki artışı normal karşılamak gerekir. Dönem sonu kârında düşüş yaşanmasına neden olan unsur ise finansal giderlerdeki artış. Son iki yıldır kârında düşüş yaşayan şirketin aynı performansı devam ettirmesi halinde 2017 faaliyet döneminde de düşüşün devam etmesi gündeme gelecektir. Kârdaki zayıflama ister istemez hissenin fiyatına da olumsuz yönde yansıyor. Gelinen aşamada piyasadaki gevşemeye bağlı olarak bir süre daha düşmesi mümkün olsa da mevcut kârlılığa göre oluşan fiyatın piyasa çarpanları ile uyumlu olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Halihazırda hissenin fiyat kazanç oranı 11,71 seviyesinde bulunuyor. BIST 100 Endeksine dahil hisselerin ortalaması ise 12,96 seviyesinde bulunuyor. Bu itibarla ortalamalara uyumlu bulunuyor. 

Hissenin yönünü tekrar yukarı çevirebilmesi için zayıflayan kârını güçlendirebilmesi şart. 


ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)